Strikk i vårens farge

Mmm, basilikum! Foto: Stephanie Studer

Håpet er lysegrønt, likevel blir vi grønne av misunnelse. En grønnskolling er umoden, mens grønne fingre tar godt vare på hagen. Den grønne firkløver gir hell og lykke, mens grønne frosker kan være giftige. Som alles favorittfrosk Kermit sa: «Det er ikke lett å være grønn.»

Farger betyr forskjellige ting for alle, basert på smak og behag, erfaringer, og assosiasjoner. Ifølge forskning.no er det lite som tyder på at fargepåvirkning og -assosiasjoner er medfødte, men heller et resultat av kultur og opplevelser. Det er gjort mange studier på hvordan fargene påvirker oss, men resultatene er ikke universale. Blant annet kommer de an på hvilke fargenyanser som er brukt, hvilken kulturbakgrunn forsøkspersonene har, og hvilke opplevelser de har hatt med fargene tidligere. Det er derfor vanskelig å vite hvor mye som kommer naturlig for oss, og hvor mye som er utviklet gjennom opplevelser og erfaringer gjennom livet.

 

Forskjellig betydning i ulike kulturer
I Kina fantes det en gang en nyanse av grønn brukt til en bestemt type porselen, kalt mi se, som var så eksklusiv at det ble sagt at den kun var forbeholdt de kongelige. I flere århundrer var det ingen som visste hvilken farge det dreide seg om. Først i 1987 fikk arkeologer endelig vite nøyaktig hvordan fargen så ut, da de oppdaget et hemmelig skattekammer som hadde vært lukket siden keiseren låste inn skattene elleve århundrer tidligere. Fargen på porselenet bare de aller rikeste kunne eie, var det vi i dag ville kalt olivengrønn.

I Irland er fargen grønn et symbol på åskantene i landet, skytshelgenen St. Patrick, og hell og lykke i form av den grønne trekløveren som også er deres nasjonalsymbol. Grønn er en hellig farge i islam, og symboliserer blant annet profeten Mohammeds kappe og turban, som var grønn. En undersøkelse gjort blant Himba-folket i Namibia viste at de hadde flere ord for grønn, men ingen ord for blå.

I byer i den vestlige verden er velstående bydeler gjerne kjennetegnet av grønne trær og parker, og miljøvennlige organisasjoner omtales som grønne.

 

Påvirker oss fysisk
Grønn er en farge alle har et forhold til, fordi det er rundt oss overalt. Og når vi ikke kan se det er fraværet av grønt påfallende. Gress og blader er grønne om våren og sommeren, og når bladene skifter farge om høsten er det en påminnelse om den skiftende årstiden. De grønne bladene sees ikke igjen før på våren, og bringer med seg lyset og sola. Fargen grønn lukter av spirer og bjørketrær, basilikum og rosmarin, og syrlige grønne epler.

Grønn er ofte beskrevet som en farge som påvirker oss fysisk. For de aller fleste er det en farge som virker beroligende ved å få musklene våre til å slappe av. Grønt minner oss om naturen, og indikerer helbredelse, fruktbarhet, og renhet. Det er ikke uten grunn at grønn er fargen som brukes på tekstiler i operasjonssaler på sykehus.

 

Giftig farge
Grønn har vært en populær farge blant kunstnere. Det er en farge som symboliserer naturens renhet, og er den mest naturlige fargen av dem alle. Likevel er den vanskelig å framstille naturlig, noe som har skapt kreative løsninger blant kunstnere og kjemikere opp gjennom årene.

På 1770-tallet ble det blant annet oppfunnet en grønnmaling som faktisk inneholdt den dødelige giften arsenikk, sammen med metallet kobber. Opphavsmannen var kjemikeren Carl Wilhelm Scheele, og malingen fikk navnet «Scheele’s Green». Det er i senere tid fundert på om denne grønne malingen faktisk skal ha forårsaket selve Napoleon Bonapartes død i 1821, da malingen er funnet på rester av tapetet fra soverommet der han døde. I tillegg skal det ha blitt funnet betydelige mengder arsenikk i en hårlokk fra Napoleon, som skal ha blitt solgt på auksjon i 1960 og deretter kjemisk analysert.

Faktisk har grønnmaling vært noen av de mest giftige opp gjennom årene, for eksempel malingen «Paris Green», som har fått skylden for blant annet Monets blindhet og Cézannes diabetes!

Grønt er skjønt. Foto: Phillip Lublasser

Naturens farge
Som den midterste fargen i regnbuen, med gul på den ene siden og blå på den andre, finnes grønn i nyanser fra syrlig gulgrønn som lime, til farger som er halvt blå, halvt grønne – som aqua eller turkis. Disse forskjellige nyansene vekker ulike reaksjoner i oss, og minner oss om ting vi finner i naturen.

Derfor referere vi ofte til nyanser av grønn ved navn på ting i naturen: skog, jade, smaragd, sjøgress, erter, basilikum, lime, epler, mose, oliven, avokado, mynte, jungel, bregner, gress, salvie – bare for å nevne noen.

 

Strikk noe i grønt!
Garnhobbyer er i seg selv avslappende, men dersom du strikker eller hekler med grønt garn kan du altså i følge fargelæren oppnå dobbel effekt! Så velg deg en nyanse som tiltaler deg, og strikk deg til helbredelse. Neida, vi kan ikke garantere at det virker, men det vil definitivt ikke skade!

Dessuten skjer det noe interessant når vi lager noe i grønt garn. Det ser ut til at detaljer som fletter og hullstrikk kommer veldig tydelig fram og blir ekstra vakkert i denne fargen – nesten uansett hvilken nyanse som er brukt. Under kan du finne mye spennende inspirasjon til prosjekter som alleredere er laget i grønt.

 

Foto: Are Knudsen

Molly
Av Helle Siggerud

Denne retroinspirerte jakken er bare så skjønn! Den er midjekort, med knappestolpe og albuelange puffermer og en vid feminin hals som gjør at den passer perfekt over en skjorte eller bluse. Garnet som er brukt er Blue Sky Fibers Baby Alpaca, og fargen er aldeles nydelig!

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

Foto: Helle Slente

MyFusion
Av Helle Slente Design

For et aldeles nydelig sjal! MyFusion kombinerer strikking og hekling på en utrolig lekker måte. Garnet som er brukt er BC Garn Semilla, og den syrliggrønne fargen nummer 107 kommer virkelig til sin rett her.

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Tommy Lokøy

Akeleie
Av Stella Charming

Aldri strikket en genser før? Ikke noe problem! Akeleie er en lettstrikket genser, også for en nybegynner, og kan lages i hele ni størrelser! Fordi den er strikket i det tykke garnet DROPS Eskimo, er den også rask å strikke, superdeilig å ha på, og akkurat passe varm. Og sjekk den nydelige fargen!

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

 

 

 

Foto: Gro Andersen

Votter fra skogen
Av Gro Andersen

Votter fra skogen er utrolig stilige, og mønsteret er som skapt for disse forskjellige nyansene av grønt. Vottene passer for både dame og herre, og er strikket i Cascade 220 Sport, som finnes i utrolig mange farger!

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Livø Eikeland

Mist
Av PinneDans

Figurnære omslagsjakker har en utrolig flatterende figur til alle former og størrelser, og kontstrikken på bolen gir Mist en interessant tekstur som vi digger. Denne finner du i seks størrelser, fra XS til XXL, og er strikket i det utrolig glansfulle og myke garnet Sølje fra Hillesvaag Ullvarefabrikk.

Tilgjengelig i boka PinneDans – 40 Fine Plagg i Kontstrikk

 

 

 

 

 

 

Foto: Ristiina Paredes

Kaktuscardi
Av Strikkstiina

Ja, denne har vi vist fram tidligere, men den er så utrolig kul og kreativ med kaktus og bling at vi rett og slett ikke får nok av den!

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

 

 

Foto: Grethe Marie Aalvik

Store Kattepus
Av Bitta Mikkelborg

En søt hverdagsgenser med to knapper i nakken. Den myke overgangen mellom stripene har Bitta fått til ved å bruke én tråd egenfarget garn gjennom hele genseren, og kun byttet farge på tråd nummer to på stripene.

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

 

 

 

Foto: Tone Loeng

Kvitsymre
Av Tone Loeng

Kvitsymre er en innmari lekker kortermet kofte med 50-tallssnitt.

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

 

 

 

Foto: Kim Muller

Zest shawl
Av Linda Marveng

Zest er et anvendelig sjal, som kan kneppes sammen til en lett bolero. Oppskriften inkluderer også en tilhørende hals i to forskjellige størrelser, som det perfekte tilbehøret når sjalet brukes på denne måten.

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Tommy Lokøy

Striprendr
Av Stella Charming

Denne pjona vesten eller tunikaen er innmari tøff i brede, grønne striper. Med raglan og høy hals er den også både kledelig og deilig å ha på seg. Den er pjona i DROPS Alaska, et tykt og mykt ullgarn. Striprendr kan du pjone i fem forskjellige størrelser.

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Eivind Røhne

Shalana
Av Linda Marveng

Med båthals og utrolig lekre flettedetaljer både foran og bak, og ned ermene. Genseren på bildet er strikket i Rowan Feltet Tweed i fargen Avocado 161.

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Gro Andersen

Bendik
Av Gro Andersen

Grønt og hvitt passer perfekt sammen, som demonstrert her ved de flotte herresokkene Bendik.

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: BItta Mikkelborg

Vingeslag
Av Bitta Mikkelborg

Vingeslag består av to forskjellige mønstre som strikkes annenhver gang. Dette er et mønster som ikke blir kjedelig å strikke, og nydelig i ton-i-ton farger som disse.

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

Bjørkjakke
Av Strikkstiina

Bjørkjakke er strikket i Hillesvaag Vilje i fargen «Andre Siden Av Gjerdet», som jo må sies å kunne beskrive denne nydelige gressgrønne fargen godt. Den strikkes ovnfra og ned slik at du kan tilpasse den akkurat som du vil. Den vil blant annet være utrolig lekker i en kort variant over sommerkjolen. Den finnes i sju forskjellige størrelser.

Les mer og kjøp oppskriften her.

 

 

 

Kilder:

Colour, Victoria Finlay, Folio Society

Sensational Color

Forskning.no

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.