Er du nysgjerrig på hvordan designere velger navn til oppskriftene sine?

Det kan være en utfordring å komme på et navn til et nytt design, som både fanger folks oppmerksomhet i et hav av garndesign der ute og som også sier noe om plagget eller oppskriften. Ideelt sett skal man komme på et unikt og interessant navn som vekker nysgjerrighet, og kanskje også følelser, tanker og inspirasjon.

Vi har spurt en gruppe norske designere innenfor flere områder av garndesign hvordan de veldig navn til sine oppskrifter!

 

Helle Siggerud (Helles Syskrin)

Noen ganger har jeg navnet klart nesten før jeg begynner. Det kan være en historie jeg har lest som danner inspirasjon til et design, andre ganger en stemning. Men mange av designene mine er basert på folklore, historier om mennesker, og da er det naturlig at de får navn etter en av inspirasjonskildene.

 

Anne Kjerstin Heggdal 

Noen ganger får designet navn etter personen det er strikket til, som Britts drømmekofte og Tom si kofte. Andre ganger gir jeg navn fordi jeg tenker at en person ville ha likt den, som Petrakofta som er oppkalt etter min mor. Min siste kofte fikk navn etter et fjell jeg ser fra stuevinduet som får de nydeligste farger når sola går i havet. Jeg ser ikke solnedgangen fra vinduet, men får en flott opplevelse av fargene på Rørsethornet.

 

Marianne Skatten

Jeg velger gjerne navn etter hva som har gitt inspirasjon til et design. For tida går det i japansk, og da kan det være alt fra et naturfenomen, et håndtverk, en legende eller et sted. Jeg har en ny topp som er inpirert av legendene om Ningyo, japanske havfruer.

 

Sidsel Janne Høivik

Navnene kommer noen ganger av seg selv, andre ganger sitter de litt lenger inne. Dersom jeg ikke finner ut av det ganske fort ber jeg om hjelp på nettet. Noen ganger er det en stemning, andre ganger et mønster, eller det som opprinnelig inspirerte meg til en modell.

Noen navn er oppbrukt, for eksempel «Stjernegenser» eller lignende. Da leter jeg etter ordet på andre språk og ser om jeg finner noe jeg liker. Jeg foretrekker korte og enkle navn som folk enkelt kan forholde seg til.

 

Noen ganger kommer navnene av seg selv, andre ganger ligger det mer arbeid bak navnevalget.

Anne-Stine Thuve

Jeg lastet ned en liste med damenavn, synes ikke en Hardangerløper skal hete Oddvar… Der er det flere tusen navn, både norske og utenlandske, så når jeg skal døpe noen så er jeg også i et stemningsmodus for å «døpe» enten strikk eller broderidesign.

 

Lisbeth Ravlosve

Navnet bestemmes av den eller det som har inspirert meg til å lage akkurat det designet. Inspirasjonen kommer fra forskjellige hold, ofte uventet.

 

Kate S Fredriksen

Litt etter innfallsmetoden. Noen ganger er det elementer i mønsteret som gir navn. Andre ganger kan det være egennavn eller deler av et uttrykk. Eller farger. Jeg foretrekker norske navn og uttrykk. Akkurat nå har jeg et gensermønster til teststrikk, som har fått navnet 4 pluss 4. Det gjenspeiler deler av mønsteret i genseren. Jeg har også et sjal jeg har kalt Latsjursjalet, fordi det er minimalt med vrangmasker.

 

Randi E. Kiester 

Mine navn kan være farget av mottakeren, inspirasjon for kreering, formålet/ bruksformål, blant annet. Egennavn er enklest om mønsteret skal gis ut på flere språk. Noen ganger oversettes mønsternavnet til engelsk, andre ganger lar jeg det norske stå, så kan de klø seg litt i hodet.

 

Merete Skjelvik (Fjellsus)

Navnene kommer ofte fra stemningen eller tanker prosjektet gir meg underveis. Mitt siste arbeid var en kyse. Den har fått navnet Gamle Tantes Kyse.

 

Lillian Maria Hadland (Liljestrikk)

Av og til er navnet beskrivende for teknikken jeg bruker eller utseendet. Noen avplaggene får navn etter personen som inspirerte og andre ganger stemningen.

Foto: Kelly Sikkema

 

Marianne Olsen

Når jeg lager noe kommer navnet ofte utifra hva som inspirerte meg meg i prosessen. I vår fikk jeg et nytt barnebarn, og min datter bestilte et babyteppe. Når teppet var ferdig kunne det ikke hete noe annet enn Saras babyteppe.

 

 

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.