Slik vasker du ullplaggene dine

Enten du kjøper eller lager dine egne ullplagg, er det ingen tvil om at de lett blir til gode favoritter og plagg vi blir ordentlig glad i. Når plagget at på til er laget med kjærlighet og omtanke, for ikke å snakke om tid og kanskje litt frustrasjon, er det greit å vite hvordan du best kan rengjøre klærne slik at de varer så lenge som mulig.

Visste du at du sjelden trenger å vaske plagg som er laget av ren ull? Med unntak av når plaggene faktisk er skitne – for eksempel av kaffesøl eller andre flekker – trenger de knapt å vaskes i det hele tatt. Både alpakka og saueull har nemlig både selvrensende og bakteriehemmende egenskaper. I stedet for vask kan det derfor henges ut i frisk luft for å fjerne lukt, og mange flekker kan punktfjernes uten å dynke hele plagget.

 

Foto: Sam Carter

Håndvask eller maskinvask?
Mange er ukomfortable med å vaske ull i vaskemaskinen, enten på grunn av dårlig  erfaring med dette tidligere eller fordi de alltid har vasket for hånd. De fleste moderne vaskemaskiner har nå et eget vaskeprogram for ull hvor både temperatur, sentrifugering, og maskinens bevegelser generelt er tilpasset ulla slik at de ikke toves. Noen maskiner har det som kalles ullvugge, hvor maskinen vugger frem og tilbake istedenfor å tromle plaggene med fulle omdreininger under vask.

Gjør deg kjent med din egen vaskemaskin og finn ut hvor skånsomt du kan vaske ullplaggene i den. Det kan du blant annet gjøre ved å vaske en prøvelapp i samme garnet som plagget (enda en grunn til å strikke en prøvelapp før du lager et helt plagg!). Legg alle ullplagg som vaskes i maskin i hver sin vaskepose eller putetrekk for å unngå at de gnis sammen under vask, og pass på at posene store nok. Pass på at du heller ikke stapper maskinen for full når du vasker!

Maskinvask sentrifugerer dessuten plagget slik at det er tørrere når det tas ut av maskinen. Ull trekker nemlig til seg veldig mye vann og kan ta lang tid å tørke, noe som gir grobunn for bakterier – og vond lukt.

Men dersom vaskelappen på tøyet eller magebåndet på garnet sier at plagget skal håndvaskes, er det definitivt håndvask som gjelder. Pass på at vannet holder riktig temperatur (som en hovedregel betyr dette den varmeste temperaturen plagget tåler), bruk vaskemiddel for ull, og vent til det har løst seg helt opp i vannet før du legger plagget oppi. Vask ett plagg om gangen, dynk det fullstending, og beveg det forsiktig fram og tilbake. Unngå å gni, vri og vrenge for mye i plagget, men klem det heller lett. Håndvask er nemlig bare så skånsomt som vi gjør det til selv, og dersom vi håndterer plagget for mye og for voldsomt er kanskje vaskemaskinen vel så forsiktig noen ganger. For mye bevegelse og feil temperatur kan føre til at plagget toves, krymper eller nuppes.

Og jo, det er faktisk sånn at vaskemiddelet du bruker er like viktig som reklamene påstår. Vanlige vaskemidler inneholder nemlig enzymer som bryter ned fibrene i ullplaggene, som over tid gjør det mindre slitesterkt. Vaskemidler beregnet for ull er derimot mer skånsomt, og bevarer plaggene lenger.

 

Slik tørker du ulltøyet
Det anbefales alltid å tørke ullplaggene flatt. Dette er fordi de lett mister fasongen dersom de henges opp i våt tilstand, og mengden vann som er sugd opp i fibrene gjør plagget tungt slik at det strekkes. Særlig etter håndvask er plaggene søkkvåte, og tar lang tid å tørke finne tilbake til sin opprinnelige fasong. En måte å skynde tørkeprosessen på er ved å rulle ullplagget inn i et håndkle og klemme ut vannet. Husk da på å rulle det ut igjen med én gang, slik at det ikke blir liggende inni et vått håndkle.

Dersom plaggene er sentrifugert er de nesten tørre når de kommer ut av vaskemaskinen, og kan ofte henges opp med én gang. Og ja, du kan faktisk sentrifugere et plagg du har vasket for hånd. Kjør et kort sentrifugeringsprogram, gjerne med plaggene i et putevar for ekstra beskyttelse.

Ull bør generelt ikke puttes i tørketrommel, med noen få unntak. Vær nøye med å lese vaskeanvisningen først!

 

Foto: Nynne Schroder

Hvis uhellet er ute?
Noen ganger slipper man bare ikke unna – plagget må vaskes. Har du fått sølt kaffe eller te – eller noe annet som er notorisk kjent for å gi «umulige» flekker – er det viktig at plagget skylles så raskt som mulig. Dersom flekken er laget av blod eller annet protein bruker du kaldt vann til å skylle med ettersom proteiner setter seg ved varme og vil gjøre det enda vanskeligere å fjerne senere. Dersom flekken derimot er laget av noe annet, som kaffe, te eller bær – bør du bruke så varmt vann som plagget tåler, skriver Plusstid.no. Deretter bør plagget vaskes så fort du har anledning til det.

Du kan også bruke litt Zalo eller Milo på flekken før du skyller den ut, men her må du passe på to ting: Du må ikke gni stoffet for voldsomt, da dette kan føre til både nupper og toving, og husk å skylle ut absolutt all Zalo før du legger plagget i vaskemaskinen, da Zalo skummer veldig!

Har plagget krympet i vask? Noen ganger er det ikke noe du kan gjøre med det, men dersom det ikke er krympet for mye kan du gjøre dette: prøv å vaske plagget én gang til, på riktig temperatur, og strekk det til riktig størrelse og fasong mens det fremdeles er vått.

 

Superwash
Garn som er superwashbehandlet har ikke lenger de selvrensende egenskapene til ren ull, og bør vaskes i vaskemaskin. Bruk ullprogram for en skånsom vask, og husk at her bør du unngå å bruke skyllemiddel.

Til slutt!
Det er egentlig en selvfølge, men bør nevnes likevel: følg vaskeanvisningen!

Foto: Nik Macmillan

Dersom ullplagget er hjemmestrikket står vaskeanvisningen på magebåndet til garnet. Garnprodusenten vet best hvordan nettopp dette garnet bør behandles. Derfor lønner det seg også å alltid sende med denne informasjonen når du gir bort et plagg du har strikket i gave.

Dersom ullplagget er kjøpt i butikk er det selvfølgelig vaskelappen som skal følges, som med andre kjøpeplagg.

Og husk, som hovedregel bør ulltøy vaskes så sjeldent som mulig, enten det er kjøpt eller hjemmelaget. Og det kan vi like! Klesvask er jo uansett så kjedelig!

 

Kilder:
Lilleborg.no

Plusstid.no

NRK Livsstil

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.