Slik unngår du å ha for mange prosjekter på pinnene samtidig

Det kommer et tidspunkt i de fleste garnentusiasters liv da vi må innrømme at det vi egentlig holder på med ikke lenger er å skape plagg, men å skape UFO-er.

En UFO er i denne sammenhengen ikke en flyvende tallerken som svisjer forbi over hodene våre, men et UFerdig Objekt. Noen av oss samler nærmest på uferdige objekter på samme måte som vi samler på garn, og ender opp med ganske mange av disse gjennom årene. Hva er det egentlig som skjer? Hvorfor ender vi opp med så mange prosjekter gående på én gang? 

Nå må det jo sies at det er en forskjell på et Uferdig Objekt og et Pågående Prosjekt. UFO-er er prosjekter som det ikke er gjort noe med på lang tid. Ofte fordi vi oppdager at vi har gjort en feil som vi ikke har lyst til å rette opp, og legger vekk prosjektet i ren frustrasjon. Eller vi tar en «midlertidig» pause fra det av andre årsaker. «Midlertidig» blir så til uker, måneder og år. Et Pågående Prosjekt er noe vi faktisk holder på med jevnlig, og fremdeles har planer om å fullføre. Dessverre er det nå slik at jo flere Pågående Prosjekter vi har på pinnene, jo større er sannsynligheten for at flere av dem blir degradert til UFO-er i nærmeste framtid.

Det frister alltid å starte på noe nytt! Foto: Rocknwool

Når pleier du å starte på noe nytt?

Er du som undertegnede, og distraheres av nye, blanke ting du ikke kan vente med å starte på? Eller velger du ofte oppskrifter som egentlig er for vanskelige for deg, slik at du mister motivasjonen og vil gjøre noe helt annet? Eller har du faktisk mange relativt ferdige plagg som er lagt vekk på grunn av de teite trådene som henger og dingler og ikke fester seg selv?

For mange kan det være at en ny årstid er på vei, og fristelsen til å starte på et lett sommersjal overvinner både vottene, det tykke pleddet, ullsokkene og kosegenseren du har startet på siden jul. Likeledes fristes vi gjerne til å starte på noe varmt og mykt hvert år i september, da været blir kaldere igjen. 

For andre kan det være oppdagelsen av en ny designer, en halvtimes scrolling på Ravelry, eller å få en ny strikkebok i hendene som er utslagsgivende. Eller å oppdage et nytt garn som er så vakkert og mykt at du bare finne noe å bruke det til med én gang!

Uansett hva det er som frister deg til å legge opp til et nytt håndarbeid kan det hjelpe å være oppmerksom på om det ligger en vane bak, eller om det er mer tilfeldig. Hvis det er en vane (eller uvane) finnes det nemlig veier rundt det, som du kan se nederst i artikkelen. Dersom det er tilfeldig når du føler trang til å starte noe nytt kan det være verdt å prøve seg fram med flere av tipsene våre.

Er det egentlig så ille å ha flere prosjekter gående samtidig, da?

Nei da, ikke så lenge du har kontroll på dem og oppriktig ønsker å fullføre alle sammen. Problemene oppstår når du bruker så mye tid på å jobbe litt på den ene og litt på den andre at du føler du aldri får fullført noen av dem. Det kan føles både lite produktivt, demotiverende og rett og slett stressende. Og vet du ikke engang hvor mange forskjellige design du har på pinnene, ja da er det nok for mange.

Dersom du har et lite utvalg av veloverveide prosjekter gående samtidig kan det derimot være både motiverende og produktivt. Du kan variere det du holder på med slik at du kanskje ikke kjeder deg så lett og går lei av det du gjør. Så om du trives med å ha flere prosjekter gående på én gang, er det ingenting i veien for å fortsette med det – innenfor rimelighetens grenser, selvsagt.

Når du for eksempel har et stort og krevende prosjekt i gang kan det være lite motiverende å sette seg ned med det når man er sliten eller gått litt lei. Da er det en fordel og ha et lite og lett håndarbeid i gang samtidig, slik at man kan veksle mellom de to. Kreative hjerner liker å utfordres, men når vi er slitne etter en lang dag foretrekker vi ofte et håndarbeid som ikke krever så mye konsentrasjon.

Den vanskelige andresokken

Sokk nummer to er ofte litt mindre spennende enn nummer én. Foto: Nynne Schrøder

…er jo et kapittel for seg selv. Å lage to av det samme kan være fryktelig lite inspirerende noen ganger. Det gjelder selvfølgelig ikke bare for sokker, men også alt annet man må lage i par: ermer, votter, vanter, pulsvarmere, osv. Å lage nummer én er ofte spennende og gøy fordi det er noe nytt, mens nummer to er mer som en jobb du bare gjøre. Er det sånn for deg? Den tilfredsstillende følelsen av å ha fullført noe blir ikke den samme når man må lage en til, og kan til og med føles litt som en nedtur.

Er du en av de som ikke liker å strikke sokk nummer to, kan du velge å strikke begge samtidig med magic loop (her finnes det mange instruksjonsvideoer på YouTube) eller velge et mønster med mye variasjoner slik at du ikke går lei. Eller også kan du legge opp til begge på strømpepinner og strikke litt på den ene og litt på den andre. Det krever selvfølgelig at du har to sett med riktige pinner, men til gjengjeld blir du ferdig med begge sokkene samtidig, og unngår hele problemet.

Eventuelt kan du bestemme deg for å gå med to forskjellige sokker og kalle det en fashion statement (du er garantert ikke den første).

Tips

  • Dersom du elsker å starte på nye ting kan du lage en liste over småprosjekter du kan holde på med på si, slik at du stadig fullfører noe og kan tilfredsstille trangen til å begynne på noe nytt – uten å måtte degradere noen av dine hovedprosjekter.
  • Variér farge og mønster fra prosjekt til prosjekt, slik at du ikke gjør det samme flere ganger på rad. Slik unngår du å kjede deg.
  • Dersom du jevnlig føler en overveldende trang til å starte på noe nytt, kan du heller ta en titt i UFO-samlingen din. Kanskje trenger du bare litt variasjon fra det du holder på med, og kan finne det blant gamle prosjekter? Plutselig kan det hende du oppdager en halvferdig genser eller en påbegynt andre-vott, og finner ut at det er akkurat det du trenger for å for å hindre deg i å starte på noe helt nytt.
  • Dersom du absolutt ønsker å begynne på et nytt prosjekt kan du kanskje snu litt på tankegangen og heller se det som motivasjon til å bli raskere ferdig med det du holder på med? Så fort ditt pågående prosjekt (og trådfesting) er klart, vasket og blokket kan du endelig sette i gang med den nye oppskriften som frister så veldig. Da får du kanskje mer fart på deg til å bli ferdig?
  • Dersom det er flere prosjekter som trekker i deg på én gang kan du sette deg ned og lage en liste over hvilken du vil lage først, og revurdere listen etterhvert som du nærmer deg enden på det du holder på med nå.
  • Bare start på noe du virkelig, virkelig har lyst til å fullføre og gleder deg enormt til å bruke eller gi bort.
  • Dersom du lager to like av noe, start på nummer to med én gang nummer én kommer av pinnene, eller lag begge samtidig. Et par er jo tross alt ikke ferdig før begge to er fullført!
  • Snakk med en venn! Kanskje har du en venn med samme problem som deg? Snakk sammen jevnlig, og hør etter hvordan det går. Det er lettere å gjøre det man skal hvis man «passes på» av andre.
  • Dersom du kjenner at motivasjonen daler, pass på å ha håndarbeidet liggende i nærheten av der du pleier å sitte. Da øker sannsynligheten for at du plukker det opp automatisk i det du setter deg ned, og strikker noen omganger mens du ser på tv. I det samme du legger det vekk øker faren for at det blir en UFO.
  • Belønn deg selv for hvert prosjekt du fullfører! Det å få legge opp til et nytt prosjekt er ofte belønning nok, men kanskje kan du legge til en tur til garnbutikken, en sjokolade, eller noe annet?

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.