Slik kan garnhobbyen din gi deg en mer miljøvennlig hverdag (del 2)


Dersom du har lest Slik kan du gjøre garnhobbyen din mer miljøvennlig, har du kanskje allerede gjort deg noen tanker om hvordan du kan få en grønnere hverdag. Men det er flere måter å oppnå dette på enn å endre hvordan du tilnærmer deg garn og utstyr i forbindelse med hobbyen din. Du kan nemlig også bruke dine egenskaper til å gjøre resten av hverdagen din mer miljøvennlig.

All ære til deg som har lyst til å kaste deg over alle som én av tipsene under. Men om du så bare tar til deg én eller to av disse idéene har du allerede startet ferden mot en grønnere hverdag.

1. Bytt ut engangsprodukter med gjenbrukbare erstatninger i garn. 

Det er flere ting du kan lage med garn som vil hjelpe deg med å unngå bruk og kast-produkter. Du kan lage dine egne sminkefjernerpads for å erstatte bomullspads, og hekle din egen loffa til å erstatte svampen eller skrubben i dusjen.

Engsmelle fruktnett. Design og foto: Anne Tvedt

Dessuten kan du strikke eller hekle egne handlenett og fruktnett som erstatter de tynne engangsplastposene du finner i fruktavdelingen på matbutikken. Engsmelle fruktnett er et supert eksempel. Designeren bak heter Anne Tvedt, og disse lager vi gjerne en hel haug av. Oppskriften kan du kjøpe her.

2. Lag dine egne kjøkkenkluter

Disse kan lages av restegarn i bomull, og er både miljøvennlige og tåler mye. Og her kan du bruke din favoritteknikk eller leke deg med nye teknikker. Bruk hjemmelagede kjøkkenkluter istedenfor kjøkkenpapir til å tørke opp søl og å vaske kjøkkenbenken, og gjør samtidig et innhakk i egnet restegarn. Vinn-vinn! Du kan lage helt enkle, ensfargede kluter, eller i flere farger eller spennende teksturer og teknikker.

Løkka DIY: Flathakket klut

Og hva med å prøve deg på hakking? Dette er en super teknikk for kluter da de gir et tett resultat. Teknikken er enkel, også for nybegynnere. Lag dem dobbelt så store for et matchende håndkle, eller bruk samme oppskrift med færre masker for gjenbrukbare sminkefjerner-pads. Disse klutene er en del av Løkkas egen DIY-serie, og du finner oppskrift og video her.

Les også: Derfor digger vi å strikke kjøkkenkluter!

3. Skru ned varmeovnen – og hold varmen med ull inne

Det er ikke meningen at man skal gå og fryse inne i sitt eget hjem, men ved å kle seg i varme klær, sokker og et deilig pledd kan man senke temperaturen inne med noen få grader. Slik sparer du både miljøet og strømregningen.

Mange av oss tilbringer kvelden på sofaen foran tv-en, og gjerne med garn mellom hendene. Smyg deg under et hjemmelaget pledd og kjenn varmen bre seg gjennom kroppen – og skru ned varmeovnen et hakk eller to. 

Myrulltopp. Design og foto: Anne Tvedt

Du kan selvfølgelig kle deg i lag på lag inne også, ved å legge til en vest, en tynn hals eller et sjal. Eventuelt kan du lage deg en tynn ulltrøye du kan bruke helt innerst mot kroppen. En ny favoritt er definitivt Myrulltopp, også av designer Anne Tvedt. Dette er en lett undertrøye som varmer akkurat der det trengs. Oppskriften kan du kjøpe her.

4. Slå av varmekablene i golvet

Wenche Roalds Hallingstjernetøfler. Foto: Sara Johannesen

Det er vel de færreste av oss som har varmekabler i golvet andre steder enn på badet, men det er nå en gang sånn at det er lett for å bli litt golvkaldt i resten av huset også. Svaret er ofte å skru opp varmeovnen enda noen hakk i håp om at golvet skal varmes opp raskere. Men med deilige raggsokker eller hjemmelagede tøfler kan du holde deg varm på føttene uansett.

Blant annet har vi funnet de nydelige Hallingstjernetøflene av Wenche Roald, og tenker at disse vil være deilige nå utover høsten. Oppskriften på disse, og flere varme sokker, er tilgjengelig i boka Inspirerende Norske Strikkemønstre, som selges her.

5. Reparer  og oppgrader

Bruk broderingstråd til å reparere plagg på en helt synlig og utrolig gøyal måte. Slik kan du både bruke opp de korte broderingstrådene som ikke kan brukes til så mye annet, og samtidig gi favorittbuksene nytt liv. Vinn-vinn!

Plagg du er lei av kan raskt og enkelt oppgraderes ved hjelp av litt brodering. Slik kan du også dekke over hull i favorittplagget. Hurra! Foto: Alex Baber.

Er du lei av den gamle strikkejakka? Olabuksa føles gammel og utrendy? Bruk av garnlageret til å friske opp garderoben! Broder mønster her eller der. Hekle krepsemasker nederst på genserermet eller bolen. Lag en krage som kan brukes til flere av genserne, eller strikk et belte i en frisk og spennende farge som samtidig komplimenterer flere av klærne i garderoben din.

6. Hold deg frisk med garnhobbyen din

Antibiotika og andre medisiner ender sin ferd i elver og hav, og det er derfor viktig å begrense bruken av slike medisiner der det er mulig. Men ved rett og slett å gjøre det du liker aller best kan du gjøre underverker for helsa og immunsystemet!

Hold deg varm og frisk med deilig ull! Foto: Nynne Schrøder

Okei, kanskje er det ikke så enkelt – men det er nå engang bevist at strikking (og andre garnhobbyer) gir noen fantastiske helsefordeler! Å holde seg varm og god gjennom vinterhalvåret hjelper det også. Og sammen er det en fantastisk kombinasjon som er bra for både oss og miljøet.

Les også: Slik kan du gjøre garnhobbyen din mer miljøvennlig.

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.