Slik kan du gjøre garnhobbyen din mer miljøvennlig (del 1)

Kos deg med garnet ditt – med litt bedre samvittighet!

Den største påvirkningskraften har vi som forbrukere. Gjennom valgene vi tar når vi kjøper inn garn og utstyr sender vi tydelige signaler om hva vi ønsker mer av, og hva som ikke lenger er relevant for oss. Men det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne.

Her får du noen tips, idéer og tanker som kan hjelpe deg på veien. Små skritt i riktig retning er alt som trengs for å gjøre en forskjell. Ta derfor til deg de idéene som gjør at du fremdeles kan kose deg like mye med garnet som før – med litt bedre samvittighet.

Lett å bli overveldet

Miljøproblemene vi står ovenfor er enorme og overveldende. Når vi ser hele fjell og øyer av søppel på nyhetene er det lett å tenke at et lite enkeltindivid uansett ikke kan gjøre så stor forskjell i den store vide verden. Men dersom vi alle gjør det vi kan, og kommer litt nærmere å redusere søppel ved resirkulering og gjenbruk, samt å redusere bruk av plast og unødig emballasje, kan vi sammen gjøre en stor forskjell. Det gjelder også valgene vi tar i forbindelse med garnhobbyen vår!

T-skjortegarn kan brukes både til strikking og hekling. Foto: Rebecca Grant

Det er dessverre blitt sånn at vi kjøper for mye, bruker det for lite, ikke reparerer ting som er ødelagt, kaster for mye og kjøper nytt. Vi betaler gjerne ekstra for snarveier, og tenker ikke alltid så mye på hvordan miljøet påvirkes av valgene vi tar. Heldigvis skjer det nå en global oppvåkning, hvor folk innser at små endringer i vår egen hverdag, også innen hobbyene våre, kan ha påvirkning på miljøet.

Dersom du kjøper ubehandlet, økologisk garn og farger det selv har du tatt et sjumilssteg i retning av en mer miljøvennlig hobby. Men du trenger ikke gå så langt for å gjøre en forskjell.

Noen elsker naturlig, kortreist og håndfarget garn, mens andre foretrekker kunstige garnkvaliteter som produseres i stor skala. Her er det ikke bare er smak og behag det kommer an på, men også lommeboka. Som med økologisk mat er det dessverre slik at miljøvennlig garn er en god del dyrere enn alternativet. Noen ganger er det derfor slik at prisen står mellom det å strikke eller ikke strikke. Dersom å endre garnkvaliteten ikke er et alternativ for nettopp deg, finnes det andre steder du kan gjøre forbedringer.

Hvor langt tilbake i prosessen skal vi lete for å finne det ultimate garnvalget? 

Det mest naturlige stedet å starte, og som er gjenstand for uendelig diskusjon på sosiale medier, er garnet vi bruker. Garn er dyrt, og akkurat som med økologisk mat er det dessverre slik at det mest naturvennlige garnet er dyrest av alt. Og når man først begynner å sette seg inn i hva som gjør et garn miljøvennlig viser det seg at det er mye mer komplisert enn å finne ut av hva garnet er laget av og hvor det kommer fra.

Det er mange steg i prosessen fra garnets spede begynnelse til det havner på strikkepinnene dine, også ved naturlig garn som saueull. Helt fra sprøytemidler ved framstillingen av sauefór, antibiotika og ormekurer for å holde sauene friske, vaskemidler, kjemikalier, fargestoffer, maskiner, og transport i form av lastebiler, fly, båter og tog. Hvor mye er nødvendig og uungåelig? Det kan være fullstendig overveldende å sette seg inn i alt sammen. 

Godt ullgarn begynner med sauen det kommer fra. Foto: Rod Long

Heldigvis kan du selv velge hvor du skal starte. Det viktigste å huske er at jo mer storstilt produksjon, jo flere kjemikalier, maskiner og transportmidler er brukt for at den store mengden av garn skal komme fram til flere av verdens hjørner. Uansett hvor du bestemmer deg for å starte må du vite at selv den minste beslutning vil være et skritt i riktig retning.

Plante- og dyrebasert garn er alltid miljøvennlig – eller hva?

Dessverre er det ikke så enkelt som å dele garn inn i naturlige og kunstige kvaliteter. Det naturlige plante- eller dyrebaserte garnet, som 100% saueull, alpakka, kashmir, angora, qiviut (moskus-ull), bomull, bambus, og lin er gode steder å begynne. Men når man setter seg nærmere inn i produksjonen av garnet blir det straks litt mer komplisert.

Norsk saueull er kortreist, 100% naturlig, og ikke minst fornybar. Men dersom ullgarnet er superwash-behandlet er det ikke lenger et rent ullprodukt. For å få et ullgarn som kan vaskes og tørkes i tørketrommel må det nemlig først delvis brytes ned med kjemikalier, for å så å dekkes med polyamid (altså plast).

Produksjonsprosessen gjør bambusgarnet mindre miljøvennlig enn man skulle tro. Foto: Chuttersnap

Bambusgarn har de siste årene blitt et populært alternativ, særlig for folk som ikke orker å bruke ull. Ettersom bambus er en plante som vokser raskt er det absolutt et fornybart materiale. Men når vi ser nærmere på selve produksjonsprosessen ser vi at det krever overraskende mye energi og kjemikalier for å gjøre om råmateriale til ferdig garn. Dette i seg selv gjør garnet veldig lite miljøvennlig.

Silke og bomull er i utgangspunktet naturlige produkter, men også her finnes det flere ting som bør tas i betraktning. Visste du for eksempel at det drepes over 2,500 silkeormer for å få cirka 500g silke? Og når det gjelder bomull kreves enorme mengder av både vann, gjødsel og skadedyrmidler i selve produksjonen, og er derfor ekstremt forurensende. Dette er i tillegg til de kjemiske prosessene som brukes for å farge garnet. Heldigvis finnes både vill silke (som Tasar eller Tussah), og økologisk bomull for deg som er ute etter mer miljøvennlige løsninger.

Les også: Håndfarget garn – helt naturlig.

Valg av utstyr og tilbehør

Garnhobbyer krever generelt verken batterier, maskiner, eller elektrisitet, og er derfor i seg selv naturvennlige hobbyer. Alt du trenger er din egen energi og minimalt med utstyr. Men også her finnes det valg du kan ta for en enda mer bærekraftig og miljøvennlig hobby.

Blant annet finnes det et enormt utvalg strikkepinner og heklenåler, i et utall forskjellige materialer. Også her kan du velge fornybare materialer som tre eller bambus. Problemet er at disse kan knekke, og har kortere levetid enn mer robuste kvaliteter. Dessuten er det slett ikke alle som liker å strikke med trepinner.

Da kan det være vel så bra å velge et sett med pinner av stål i god kvalitet. Slike pinner kan vare livet ut, og gis videre til nye generasjoner av garnentusiaster. Har du derimot allerede pinner av plast eller akryl som du er fornøyd med er det ingen grunn til å bytte dem ut – hovedpoenget er jo nettopp å unngå bruk og kast.

Ved kun å kjøpe det garnet og utstyret du trenger sørger du for at ikke noe blir liggende uten nytte. Dersom du fullfører alle UFO-er (uferdige objekter) ender du heller ikke opp med ekstra sett med strikkepinner, heklekroker eller maskemarkører fordi disse er «opptatt» i et prosjekt du kanskje ikke kommer til å fullføre.

Når det gjelder knapper finnes det også her et enormt utvalg av kvaliteter å velge mellom. For et miljøvennlig valg, gå for knapper i naturlige kvaliteter som tre eller horn, og unngå å kjøpe inn nye plastknapper. 

Tenk gjenbruk, også når det gjelder garn og tilbehør

Det er flere måter du kan gjenbruke både garn og tilbehør på. Har du en UFO du vet ikke kommer til å gjøre ferdig kan du rekke opp og bruke garnet på nytt. Det samme kan du gjøre med et ferdig plagg du ikke er fornøyd med, eller som har mistet fasongen. Du kan også besøke en bruktbutikk som UFF eller Fretex på leting etter et strikkeplagg med brukbart garn til en billig penge. Rekk opp hele plagget og bruk garnet på nytt, og spar både penger og miljøet på én gang.

Eller hva med t-skjortegarn? Har du ei t-skjorte du er lei av, og ønsker deg et nytt og spennende garn i en chunky kvalitet kan du slå to fluer i én smekk. Dette garnet kan brukes både til strikking og hekling. På YouTube kan du finne mange videoer som viser hvordan du kan klippe opp t-skjorter til garn – og du redder ei t-skjorte fra søppelhaugen samtidig!

Ta også vare på gamle knapper. Gjør som bestemor og ha et gammelt syltetøyglass hvor du legger de gamle knappene, i tillegg ekstraknapper som følger med nye klesplagg.

Du trenger heller ikke fancy maskemarkører, men kan bruke alt fra en kontrastfarget tråd av restegarn til sikkerhetsnåler som følger med prislapper på klær. Bruk fantasien og gjenbruk noe du allerede har.

Sist, men ikke minst, bruk opp restegarnet ditt. Har du garn du ikke kommer til å bruke kan du arrangere byttekvelder med andre garnentusiaster, slik at det kan få et nytt hjem.

Les også: 36 ting du kan gjøre med restegarn!

Å ta vare på det ferdige plagget viser også respekt for dyret ulla kom fra i utgangspunktet. Foto: Judith Prins

Ta vare på de ferdige plaggene

Noe av det viktigste vi kan gjøre for miljøet er rett og slett å unngå å skape mer søppel enn nødvendig. Dette kan vi gjøre ved å ta godt vare på det vi har, og reparere når det det blir slitt.

Vær nøye på å både vaske og oppbevare de ferdige strikke- og hekleplaggene riktig, slik at de varer lenger. Ikke glem at ull ikke trenger å vaskes like ofte som plagg i andre garnkvaliteter, og derfor gir et mindre utslipp av vaskemidler og mindre forbruk av vann.

Les også: Tips til oppbevaring av ulltøy.

Alle bekker små…

Å være en miljøvennlig garnentusiast er en komplisert affære. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Det forventes ikke av noen at de snur hele hobbyen sin på hodet for å redde verden. Om du tar et museskritt eller et sjumilssteg i retning en mer miljøvennlig hobby er opp til deg selv. Det viktigste er at alle bekker små gjør en stor å, og våre samlede valg kan gjøre en større forskjell. 

Små skritt i riktig retning kan også gjøre en stor forskjell. Foto: Les Triconautes


Kilder:

Knitting Green: conversations and planet-friendly projects (2010), av Ann Budd.

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.