Slik får du håndarbeidsgleden tilbake!

Det kan være mange grunner til at man mister strikkegleden eller føler at man ikke orker å hekle en maske til. Men det er mulig å få tilbake håndarbeidsgleden.

Har du rett og slett mistet strikkelysten eller heklegleden? Kanskje har du tatt en lengre pause fra håndarbeidet over sommeren og klarer ikke helt å komme i gang igjen? Eller kanskje du nettopp fullførte et enormt prosjekt som tok så mye tid, konsentrasjon og energi at du trenger en pause. Eventuelt er du halvveis i et prosjekt du ikke har lyst til å fortsette på, og har ikke samvittighet til å starte på noe nytt før det er ferdig.

Prøv ett eller flere av disse tipsene, og se om ikke skapertrangen kommer snikende tilbake igjen. 

1. Prøv en ny teknikk

Er du en strikker? Prøv hekling. Eller rett og slett lær deg en ny strikketeknikk du ikke har prøvd tidligere, for eksempel flettestrikk eller kontstrikk. Er du en hekler, kan du enten ta opp strikking eller lære deg en beslektet teknikk som pjoning eller hakking. Hovedpoenget er å lære seg noe nytt, slik at du kan fortsette med det kreative garnarbeidet mens du tar en pause fra det du er gått lei av. Dessuten er det noe befriende ved det å tillate seg selv å være nybegynner igjen.

2. Sett av tid til håndarbeidet

Savner du å strikke, men orker ikke tanken på å sette i gang med noe nytt? Det tar 30 dager å skape en ny vane, og ved å sette til side litt tid hver dag kan du gjøre håndarbeidet til en vane igjen. Dette virker også dersom du er helt nybegynner og ikke har kommet inn i en rutine enda. Finn ut hvilken tid på dagen som passer best for deg – ofte er det på kvelden etter at middagen er spist og ryddet vekk og alle dagens oppgaver er ferdige. Gjør det ekstra koselig med en deilig kopp te eller varm sjokolade innen rekkevidde. Vi trenger vel alle litt egentid?

Sett av tid til strikkingen og gjør det til egentid og kosetid.

3. Lag noe helt annet

Er du vant til å lage store plagg? Kanskje kan det være en ide å kaste seg over et par pulsvarmere eller kjøkkenkluter. Små prosjekter blir raskt ferdige og gir mestringsfølelse. Du kan til og med starte så smått som å hekle knapper eller bokmerker.

Er du derimot lei av alle de små prosjektene er det kanskje på tide å utfordre deg selv med et større prosjekt? Se vår inspirasjon til kjempelekre damegensere her.

4. Prøv et annet garn

Synes du det går tregt med ditt favorittgarn, lag noe i et chunky garn og se hvor raskt prosjektet vokser. Eller dersom du er vant til å bruke en chunky garnvekt, prøv et tynnere garn i en glatt kvalitet, og gled deg over hvor lett og delikat garnet er – og hvor synlig struktur arbeidet får.

Å skifte garnkvalitet og -tykkelse kan være nok til å gjøre håndarbeidet interessant igjen.

5. Velg en annen farge enn vanlig

Vi har vel alle en vanefarge eller flere som vi automatisk går for når vi velger garn. Hva med å prøve en annen fargepalett enn vanlig for å sprite opp strikketøyet litt? Du kan velge helt nøytrale farger eller gå helt utenfor komfortsonen. Eller hva med et garn med fargeskifte? Kanskje oppdager du en ny favorittfarge i samme slengen?

6. Strikk to sokker på en gang

Er du en av mange som hater å strikke nummer to, enten det dreier seg om sokker, genserermer eller votter? Ved å benytte deg av magic loop kan du lage begge to på en gang, så slipper du unna problemstillingen helt! YouTube har flere videoer som viser hvordan det gjøres.

Dersom du ikke er fan av magic loop kan du selvfølgelig velge å starte på begge to samtidig, og strikke litt på den ene og litt på den andre. Slik sørger du også for at strikkefastheten er den samme på begge to, men det krever i tillegg dobbelt opp med pinner i riktig størrelse.

7. La deg inspirere av andre

Meld deg inn i en håndarbeidsgruppe eller gå på strikkekafé i nærområdet. Slik kan du både bli inspirert av andre og få et spark bak til å begynne igjen, samtidig som du minnes på hvorfor du forelsket deg i hobbyen i utgangspunktet. Finnes det ingen sosiale sammenkomster i nærheten kan du også melde deg inn i garngrupper på Facebook, Ravelry, eller følge andre med samme hobby på Instagram. 

Å dele hobbyen din med andre er både koselig og inspirerende, enten det er ansikt til ansikt eller på sosiale medier.

8. Ta en pause

Det kan føles veldig overveldende å komme i gang igjen, og kanskje har du heller ikke lyst akkura nå. Og det er selvfølgelig helt greit. Ta en pause og vent på at skapertrangen kommer tilbake igjen. Det gjør den, nemlig!

Følg også Løkkas facebookside og vår nyoppstarta facebookgruppe garnentusiastene for mer inspirasjon.

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.