Slik får du full oversikt over alt garnet ditt!

Har du lest våre tips om oppbevaring av garn? Der har vi tatt for oss hvordan du best oppbevarer garnet ditt på en slik måte at du bevarer både kvalitet, farger og spenst. Men så dukker selvfølgelig et nytt spørsmål opp: hvordan kan du best sortere garnet og skaffe deg en oversikt over hvor alt er er? Og det er nettopp det du kan lese om her.

Har du så mye garn at du rett og slett har mistet oversikten? Mens du sjekker gjennom garnbeholdningen og flytter lageret over i egnede esker og stoffposer bør du benytte muligheten til å skaffe deg en oversikt over det du har, og hvor det er lagret. Det vil spare deg både tid og penger senere når du leter etter et bestemt garn til ditt nye prosjekt. Det er ofte lettere å kjøpe nytt enn å kaste seg over uendelighetsprosjektet det er å lete gjennom firehundre nøster etter akkurat det ene du er ute etter.

Fem gode grunner til å skaffe deg full oversikt over garnet ditt:

  1. Å ha oversikt gjør det mulig for deg å faktisk glede deg over det du har, og – ikke minst – bruke det! 
  2. Du sparer penger! Hver gang du finner en oppskrift du liker kan du raskt sjekke om du har riktig garn liggende, eller et fullverdig alternativ i farger du liker. Da slipper du å bruke penger på nytt garn.
  3. Du kan raskt finne ut hva du har liggende uten å måtte dra fram alle bokser, poser og esker du måtte ha lagret.
  4. Du kan gi bort det garnet du vet du ikke kommer til å bruke, og spare plass.
  5. Kanskje du oppdager garn du hadde glemt, eller garn som umiddelbart gir deg inspirasjon til et nytt prosjekt?


Ved å skaffe deg en oversikt får du lettere tilgang til favorittgarnet ditt. Foto: Nynne Schrøder

Analog eller digital liste?

Det finnes flere måter å lage en oversikt på, og her råder det nok mange individuelle forskjeller. Dersom du elsker notatbøker, bullet journals og å skrive for hånd kan du lage en håndskrevet oversikt over garnet ditt. Fordelen med det er at du alltid har oversikten tilgjengelig ettersom du sannsynligvis sjelden er langt unna notatboka di. Ulempen er selvølgelig at det kan være vanskelig å sette opp lister etter garntype med mindre du har full oversikt før du begynner å skrive det ned. Det kan også bli rotete når du legger til og trekker fra garn etter hvert som det brukes opp og kjøpes inn nytt. Og når boka er full og byttes ut må du enten overføre lageroversikten til den nye boka, eller rett og slett beholde den gamle boka i nærheten av garnstæsjet ditt.

Foretrekker du en digital liste eller en oversikt i notatboka? Foto: Burst

Det mest praktiske er å legge inn hele oversikten på en datamaskin eller nettbrett, slik at du kan lage en ryddig, alfabetisk oversikt samtidig som du rydder opp. Da beholder du også alt på ett sted og slipper å overføre mer enn et tekstdokument eller regneark over på neste maskin (husk å også lagre på en ekstern hardisk slik at du har en ekstra kopi i tilfelle uhellet er ute). Du kan lage et spreadsheet på Excel eller et tilsvarende program, og lage en kolonne for merke, tykkelse og anbefalt pinnestørrelse, kvalitet, farge, antall, og annen informasjon som er essensiell for deg. 

Synes du katalogiseringen er kjedelig kan du gjøre det mer interessant ved å sette på musikk eller høre på en lydbok mens du jobber. Når motivasjonen daler kan du tenke på hvor mye mer oversiktlig det blir og hvor mye lettere å finne riktig garn når du trenger det.

Er du på Ravelry? Bruk siden til å holde orden på garnet ditt også

Et annet godt alternativ er å lage deg en garnoversikt på Ravelry.com. Dette er en nettside hvor du kan kjøpe og selge oppskrifter, samt holde orden på alt fra oppskriftsbøker til garnbeholdningen din. Det kan være en tidkrevende jobb å oppdatere jevnlig, men til gjengjeld har du tilgang til all informasjon om det enkelte garnet ved et tastetrykk – samt et utall prosjekter og oppskrifter som passer for nettopp ditt garn! Etter å ha logget deg inn på Ravelry på datamaskinen din kan du finne «Stashed» øverst i høyre hjørne, sammen med blant annet Favourites, Library og Friends. 

Å legge til bilder av garnet gjør det veldig oversiktlig, og du kan ved et raskt øyekast se hvilke farger du har tilgjengelig. Dersom du har veldig mye garn kan det være overveldende å ta bilde av hvert nøste. Du kan i stedet legge nøstene i de forskjellige fargene sammen og ta bilde av dem samlet. Det samme bildet kan brukes for alle fargenyansene i samme garn.

Ikke glem å legge til i oversikten hvor det enkelte garnet er å finne for eksempel «boks nummer 3, øverste hylle i garderobeskapet», og å merke boksene. Du trenger ikke fylle ut all opplysninger Ravelry spør etter, men pass på å få med all informasjon som er aktuell for deg.

Har du så mye garn at tanken på å katalogisere alt føles helt umulig? Ikke fortvil! Start med favorittgarnet, og fortsett med det du vet du kommer til å bruke i nærmeste framtid, eller du kan gjøre det i flere omganger. Dersom du har såpass mye garn kanskje du allerede mistenker at det finnes noe på lageret som du ikke kommer til å bruke? Da kan du jo benytte anledningen til å planlegge hva du skal gjøre med dette garnet. Er det noen vits i å holde fast ved det? Kjenner du noen du kan gi det bort til? 

Les også: Hvor stort garnlager trenger du egentlig? 

Det er mange grunner til at vi lar oss inspirere av garn! Foto: Nynne Schrøder

Skal du lagre og katalogisere etter farge, tykkelse eller kvalitet?

Det er spørsmålet! Vi elsker jo garnet nettopp for dets taktile og visuelle kvaliteter, og dersom du bare har en liten og oversiktlig mengde garn er det ingenting i veien for å lagre det etter farge. Men jo større garnlageret ditt er jo mer upraktisk vil dette vise seg å være. Først og fremst kan det lønne seg å sortere garnet etter hva det er laget av: bomull sammen med bomull, merino med merino og så videre. Dersom du oppdager en ny oppskrift som du ikke kan vente med å starte med er sannsynligheten stor for at du vil begynne å lete etter garn i en passende kvalitet i riktig tykkelse, før du velger farge ut fra garnet som passer. 

Når garnet er sortert etter kvalitet, kan du videre dele opp etter tykkelse, og deretter farge. Slik vil letingen etter et spesifikt garn bli både raskere og lettere.

Lykke til!

Psst! Fant du endel UFO-er mens du ryddet opp? Slik finner du motivasjon til å fullføre eller gi slipp på dem! 

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.