Se min kjole – den er blå som havet

Visste du at blå faktisk er verdens mest populære farge? En undersøkelse viser at blå er like populært blant menn og kvinner, selv om det for kvinner bare ligger en hårsbredd foran lilla. 

Navnene på forskjellige nyanser av blått er like vakre som fargene selv: Kobolt, safir, akvamarin, azur, himmelblå, turkis, isblå, ultramarin, kongeblå – for å nevne noen.

«Blåne, noe som ligger så langt borte at det fortoner seg blått mot fjell enda lenger borte» (Store Norske Leksikon). Foto: Alex Shutin

Skumringstimen kalles den blå time, den lille stunden mellom dagslys og mørke hvor du kan ane et skjær av blått i lufta. Det sies at kongelige har «blått blod i årene», og kanskje er dette fordi jo blekere huden er jo mer synlig blir blodårene. 

I Egypt representerte fargen himmel og guddommelighet. Dette er bakgrunnen for historien om den egyptiske guden Amon, som kunne gjøre huden sin blå slik at han kunne fly over himmelen. I Mexico er blå sorgens farge, mens i Hellas skal fargen beskytte mot onde krefter – for eksempel i form av Guds øye, en amulett av blått som bæres rundt halsen. 

Påvirker oss psykisk

Blå er en av de tre primærfargene, sammen med gul og rød, og i regnbuen finner vi blå mellom grønn og fiolett. Fargenyansen har stor betydning for hvordan den påvirker oss. Generelt har blå ofte en beroligende effekt, med sterke assosiasjoner til en klar og skyfri himmel og rent vann. Samtidig kan vi også synes at fargen er kald og depressiv. Det er kanskje ikke uten grunn at det engelske uttrykket «I’m feeling blue» betyr å føle seg deprimert. Likevel finnes det forskning som viser til positive resultater av bruk av blått lys til behandling av flere psykiske lidelser, blant annet depresjon.

Himmel og hav i nydelig harmoni. Foto: Greg Becker

En sjelden farge i naturen

Til tross for at jordkloden sett fra verdensrommet er mer blå enn grønn, og derfor har fått kallenavnet Den Blå Planeten, er blå faktisk en farge som sjeldent forekommer i naturen. Med unntak av blomster og et utvalg av bær, i tillegg til steiner og mineraler, er den faktisk nesten ikke å finne. Blått vann er en avspeiling av himmelen over. Men hva er det som gjør himmelen blå?

Lyset fra sola oppleves som hvitt, men består faktisk av flere farger som blandes inn i hverandre. Alle disse fargene har hver sin bølgelengde, og idet sollyset treffer små partikler i atmosfæren brytes disse opp. De lengre bølgelengdene bryter igjennom uten særlig motstand, men de blå bølgelengdene spres i alle retninger. Det er dette som gjør at himmelen fremstår som blå.

Blant dyreriket er det faktisk slik at de aller fleste dyr ikke klarer å danne blå pigmenter, med noen få unntak som for eksempel påfuglen, blåvinge-sommerfuglen, blå iguan, og blå pilgiftfrosk.

Australian satin bowerbird – en art av gartnerfuglen – er en spesiell, liten fugl som kun finnes i Australia og New Guinea. Hannfuglen pynter opp sitt løvhytte-rede med blått for å tiltrekke seg en partner. Han bruker mye tid på å samle alt han kan finne i fargen blå, inkludert blomster, steiner, bær, glassbiter og til og med klesklyper, sugerør og flaskekorker i plast. Hunnfuglen kommer så på inspeksjon og velger seg hannen med det flotteste, og blåeste, redet.

Blå er en sjelden matfarge, men heldigvis har vi blåbær! Foto: Veeterzy

Verdens dyreste maling

Cirka på 1200-tallet var ultramarin den desidert dyreste fargen på markedet, og særlig italienske religiøse malerier fra middelalderen og renessansen viser derfor ofte Jesus og Jomfru Maria i de vakreste ultramarinblå kapper. Dette var for å vise den høyeste ære og respekt for deres helligdom.

Lapis lazuli. Foto: Wikimedia

Ultramarin maling ble laget av lasurstein, en sjelden halvedelstein ved det latinske navnet lapis lazuli. De eldste gruvene hvor steinen er å finne er i Badakhshan-provinsen i Afghanistan, hvor de har blitt utgravet i over 6000 år. Steinen ble knust og blandet med for eksempel linfrøolje, egg, eller gummi arabikum, for å danne det som altså var verdens dyreste maling. I tillegg ble steinen helt fra antikkens tid også polert og brukt til smykker, handelsvare og i mosaikker.

Da det ble funnet opp en syntetisk blåfarge på 1700-tallet, kalt Prøyssisk blått eller fransk ultramarin, erstattet denne malingen som var laget av lasurstein.

Blaafarveværket – vår egen kilde til blått

I 1773 ble Det kongelige Modumske Blaafarveværk opprettet i Modum kommune i Buskerud, etter funn av kobolt i området. Innen 1835 var faktisk Blaafarveværket verdens største koboltprodusent, og produserte så mye som 80% av koboltpigment i verden! Dessverre ble også kobolt erstattet av syntetisk blåfarge, og eventyret var slutt i 1893, da Farveværket ble nedlagt. Nå finnes det et besøkssenter på stedet, med blant annet butikker, kunstmuseer og konserter, i tillegg til mulighet for guidede turer i Koboltgruvene

Populær farge for logoer:

IBM, Facebook, Tiffany & Co, Hewlett-Packard, American Express, Ford, VISA, PayPal, Oral-B, Pepsi, Skype, GAP, Twitter, DELL, Samsung, Intel, Philips. Hva har alle disse merkene til felles? De har blå logo.

En studie gjort i 2003 som inkluderte 232 mennesker fra 22 forskjellige land konkluderte blant annet med at blå var fargen flest assosierte med ordene tillit, pålitelighet og sikkerhet, og scoret også høyt på ord som høy kvalitethøy teknologi og mot. 

Da er det kanskje ikke rart at så mange merker har valgt blå som sin logo-farge?

Hvorfor ikke strikke eller hekle noe i blått?

I følge forskningen er sannsynligheten altså stor for at blå allerede er din favorittfarge. Det er i alle fall ingen tvil om at det er mange nyanser å velge mellom – helt fra blågrønn på den ene siden av spekteret og til nærmest fiolett på den andre siden.

Og så mye vakkert garn det finnes der ute i alle disse nyansene! Få tak i et garn du elsker, og finn inspirasjon under:

Foto: Linda Hogstad

Amandi av Gunn Monica Hogstad/ Garnburet

Denne utrolig flotte genseren har høy hals og lekker raglan, fletter, og detaljer i perlestrikk. Den er strikket i en tråd Drops Alpaca og en tråd Drops Brushed Alpaca Silk, og finnes i hele åtte størrelser.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Guri Pfeifer

Sokker med fletter av Denise Samson

Nydelige sokker med likesidet flette øverst, slik at kanten blir like fin når du bretter den ned. Sokkene er strikket i Du Store Alpakka Sterk. 

Oppskriften i boka Hekta på Fletter, som du kan kjøpe her.

Foto: Eivind Røhne

Andaman Topp av Linda Marveng

For en farge! Andaman er en utrolig elegant topp i hullstrikk, som også kan brukes som vest over skjorte eller bluse. Toppen er strikket i Stacy Charles Fine Yarns BioMerino, og oppskriften dekker seks størrelser.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Hjertesangkofte av Lillian Maria Hadland/ Liljestrikk design

En klassisk kofte med vakkert hjertemønster, rundt bærestykke og lett puff nederst på ermene. Den er strikket i Du Store Alpakka Big Sterk, og viser hvor flott blått og hvitt er sammen. Oppskriften dekker hele ni størrelser!

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Mona Ellefsen

Linnea kjolesett av Hekleguri

Hvorfor ikke hekle et nydelig kjolesett til dukken? Settet består av kjole og lue, og vil bli kjempepopulært hos enhver dukkemamma eller -pappa.

Les mer og kjøp oppskriften her.


Foto: Sara Johannesen

Rutevott av Wenche Roald

Disse vottene er så fine! Og de forskjellige nyansene av blått kommer tydelig fram mot det hvite i mønsteret. 

Oppskriften er tilgjengelig i boka Inspirerende Norske Strikkemønstre, som du kan kjøpe her.

Foto: Linn Bryhn Jacobsen

Nordlysgenser av Cecilia og Linn/ Hønsestrikk

Hva er vel vakrere enn nordlyset? Denne oppskriften ligger det mye forarbeid bak, og resultatet er virkelig imponerende. Dette er en unisexgenser som finnes i fem størrelser og er strikket i Dale Garn Baby Ull og Garnkistas Favoritt. Her kommer også blåtonene virkelig til sin rett!

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Tori Seierstad

Selburosa i vinden av Tori Seierstad

…eller Selbu meets Holland, som de heter på engelsk. Disse vottene har et gøyalt mønster av den tradisjonelle Selburosa som en del av en vindmølle, og søte tulipaner. 

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Petter Berg

Pulsvarmere med fletter av Denise Samson

Disse flotte pulsvarmerne med fletter krever kun ett hespe, og er derfor supre til å bruke opp enslige, blå hesper du måtte ha liggende. 

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Eivind Røhne

Donia av Linda Marveng

Donia er en utrolig nydelig poncho med runde knutefletter, lange ermer og høy krage. Og se så lekker denne nyansen av blått er sammen med svart! 

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Lene Tøstie

Vannliljekofte av Lene Tøstie

Denne smellvakre koften har fire alternativer for innsving på bolen, og to alternativer for vidde på ermene – her kan du altså lage en kofte som passer helt perfekt til deg! Det mest slående er likevel de vakre vannliljene på blå bakgrunn. 

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Tordis Skattum Karlsen

Ningyo top av Marianne Skatten

Denne nydelige, ermeløse toppen er inspirert av legenden om Ningyo – den japanske varianten av havfrue. Fiskehalemønsteret i hullstrikk gjør dette til en veldig spennende topp med et passende navn! 

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Wenche Roald

LUE #3 av Wenche Roald

Denne søte lua viser hvor stilig blått er sammen med oransje! Hvem skulle trodd at små detaljer i kontrastfarge kunne ha så stor effekt?

Les mer og kjøp oppskriften her.Foto: Anne Merete Fjeld

Blåtimeponcho av Anne Merete Fjeld/ Varm Design

En enkel og deilig poncho som strikkes i to deler og sys sammen i skuldrene til slutt. Den valgfrie halsen plukkes opp i halsåpningen og strikkes til den blir så lang som du selv ønsker.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Kilder:

Mother Nature Network – Environmental News and Information

Forskning.no

Det Norske Akademis Ordbok

Victoria Finlay: Colour. Hodder & Stoughton (2002)

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.