Rødt – lidenskapens farge

Rødt er en farge med temperament, som vekker lidenskap og følelser i oss alle. Vi ser rødt når vi er sinte, men rødt er også et symbol på kjærlighet, makt, mot, brann, fare, liv og død.

Rød er en primærfarge og den første fargen i regnbuen. Fargen varierer fra gulrød (orange) på den ene siden, til blårød (purpur) på den andre siden av spekteret. Høyrød, den nyansen som vi oppfatter som «mest rød», er lys som har en bølgelengde på 700 nanometer.

Det finnes forskning som viser at menn tiltrekkes av rødt mer enn kvinner gjør, og kanskje er det derfor tanken på den berømte Lady in Red er så populær. Men samtidig er det også bevist at spebarn tiltrekkes av fargen uansett kjønn.

Foto: Artur Rutkowski

Det er ingen tvil om at det er en farge som legges merke til, og en farge som gir oss både positive og negative assosiasjoner. Vi tenker på spiselig frukt og bær, som bringebær, jordbær, tomater, tranebær, røde epler, granateple, kirsebær og saftig vannmelon, samt rødvin, koraller, safran, laks, valmuer, røde lepper, rødstrupen og dompappen, og røde roser. Men det er også fargen på blod, rust, stopp- og fareskilt, og brannslokningsapparater.

Symboliserer både livet og døden, rikdom og mot, kjærlighet og fare

Burgunder, purpur, karmosin, magenta – enkelte rødnyanser har navn som høres ut som trylleformularer.

Det eldste fargestoffet vi vet om er rød oker, som ble brukt blant annet i hulemalerier som fortsatt er synlige i dag. Rød oker er rett og slett et naturlig mineral bestående av jernoksid, og er dermed faktisk beslektet med rust! Mineralet fantes naturlig i den røde leira i området disse hulemaleriene er funnet, og ble brukt til å beskrive jakt og fangst på veggene.

Foto: Adrian Infernus

Faktisk finner vi mange referanser til rødt i naturen, og med motstridende signaler. Rødt kan være en varselfarge som markerer fare, blant annet ved å vise at noe er giftig. Men samtidig er det også en farge som brukes i dyreriket for å tiltrekke oppmerksomhet. Hos både mennesker og dyr kan rød bety enten opphisselse eller sykdom, for eksempel lett blussende kinn versus feberrøde kinn.

I katolisismen symboliserer fargen martyrdom ved assosiasjonen til blod. Kardinaler bærer rødt for å vise at som pavens nærmeste rådgivere er de villige til å dø for å beskytte sin tro.

Da Mary Queen of Scots møtte døden var hun iført en kjole i rødt og svart. Den røde fargen symboliserte mot før henrettelsen, og ville på den tiden være farget av kochenilleblod. 

Rødt fargestoff er blant de dyreste oppgjennom tidene, og er derfor blitt assosiert med rikdom.

Fargestoff av insektblod

I Europa ble kermes, en type skjoldlus, importert fra Midtøsten i store mengder for å dekke behovet for rødt fargestoff. Da Romerne regjerte over Spania ble faktisk halvparten av landets skatter og avgifter betalt i form av kermesskjoldlus, ettersom det var stor etterspørsel etter fargen i Roma.

Da spanierne så kom i land i Den Nye Verden på 1500-tallet oppdaget de en ny kilde til fargen høyrød, i form av den lokale kochenilleskjoldlusa. Denne skjoldlusa bodde på fikenkaktuser, og kunne ales i store kvantiteter i Sør-Amerika. Allerede på Inkaenes tid ble kochenilleblod brukt som fargeemne, både til plagg, på keramikk, på vegger og veggmalerier, og kvinnene brukte det til og med som rouge på kinnene!

Spanierne tok fullstendig over den lokale rødfarge-industrien, og importerte tonnevis til Europa sammen med andre rikdommer som gull og sølv. I en periode kunne de importere så mye som 160 tonn chenillerød i året fra Sør-America! Fargen ble raskt «high fashion» blant Europas elite, både på klær og som sminke. Det moteverdenen ikke visste var at fargen ble fremstilt fra døde insekter…

På 1700-tallet var fargen også brukt til å farge uniformen til Storbritannias berømte Rødjakker, Kronens egne soldater. På disse jakkene syntes ikke blodflekker mot den skarlagensrøde fargen, og kilder viser til at det var nettopp derfor denne fargen ble valgt til uniformene. Dermed ble insektblod brukt for å kamuflere menneskeblod. 

Folk risikerte liv og helse for den riktige rødfargen

Foto: Tamara Bellis

Andre måter å fremstille rødfarge på var ved hjelp av minium – rødt bly, og sinober, eller kvikksølvsylfid. Med andre ord var og er dette svært helsefarlige stoffer. Sinober ble likevel brukt til å male både gladiatorer og statuer, og – tro det eller ei – de rikeste kvinnene i Romerriket risikerte både liv og helse ved å bruke det til farge leppene røde. 

Romerne fant denne fargen i en av verdens største kvikksølvgruver, i Almaden i Spania. Denne gruven finnes fremdeles, men den drives naturlig nok annerledes i dag enn i 1500-tallets Spania. Da ble straffanger brukt til å arbeide i gruvene, og innen to år i gruva led de en grusom død av tungmetallforgiftning.

Av sinober kunne man utvinne den rødoransje fargen vermilion, ved å varme kvikksølv og svovel. Heldigvis finnes det nå syntetiske og mindre helsefarlige måter å lage den populære fargen.

Har du lyst til å farge eget garn med naturlig rødfarge?

Ønsker du å prøve deg på å farge garn selv kan du få til flere nyanser av rød ved hjelp av naturlige ingredienser. Løkka har tidligere beskrevet hvordan du kan få til forskjellige toner av gammelrosa ved hjelp av avokado.

For en oransjerød farge kan du bruke rot av kvitmaure, krapp, eller tepperot, mens røsling i følge enkelte kilder skal gi en mellomrød farge (mens andre kilder vitner om en mer gulaktig tone). Er du ute etter en dyp rødlilla farge kan du fremdeles kjøpe kochenille i form av tørkede skjoldlus som males opp og legges i bløt over natta. Enkelte arter av kanelslørsopp skal også farge garnet i gulrøde nyanser.


Design som tar seg fantastisk ut i rødt:

Rødt egner seg ikke bare til julestrikk. Fargen er nydelig i gradienter og striper, så vel som ensfarget. Bare se under!

Foto: Elisabeth Steenks

Skjørt på vranga til barn av Elisabeth Steenks/ Strikkelisa

Dette morsomme skjørtet viser spennende gradienter fra nyanser av rød, oransje og gul.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Tommy Lokøy

Kenai av Stella Charming

Myk og rocka strikkekjole i kule striper!

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Tommy Lokøy

Hugs & Kisses av Stella Charming

Dette settet består av sjelevarmer og pulsvarmere, i det deilige garnet DROPS Polaris.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Mona Ellefsen

Victoria Dorulldukke av Mona Ellefsen/ Hekleguri

Victoria Dorulldukke av Mona Ellefsen/ Hekleguri

Kjempesjarmerende og retro dorulldukke som vil pynte opp badet til jul!

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Are Knudsen

Iris av Helle Siggerud

Vakre Iris er en strikkejakke med nydelige flettedetaljer, i størrelse 36 – 44.

Les mer og kjøp oppskriften her. 


Kilder:

Colour, Victoria Finlay, Folio Society

Psychology Today


Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.