Restefest – inviter til uformelt garnbytte hjemme hos deg selv


De fleste dedikerte garnentusiaster har vel alle en god håndfull – eller ti – garnnøster som de ikke har noen planer for. Noen av disse holder man fast ved, enten det er av et ønske om å bruke det senere eller av sentimentale årsaker. Vi er vel ikke få som har kjøpt med oss et enslig nøste fra sommerferien, og beholder det nærmest som en suvenir? Noen ganger holder vi fast ved garnlageret vårt, og vil ikke endre et nøste. Andre ganger blir vi lei av å se de samme gamle nøstene igjen og igjen, og drømmer om å bytte dem ut med noe annet. 

(NB! Løkka anbefaler alle å følge FHIs anbefalinger ifht koronautbrudd red.anm.).

Hvorfor ikke invitere til et helt uformelt byttetreff hjemme hos deg selv, med bytte av både garn, oppskriftsbøker og utstyr, og med god mat og drikke? Vi har tipsene!

Greit å huske på

Før menyen planlegges og invitasjoner sendes ut, kan det være greit å tenke gjennom noen detaljer. Først og fremst bør du tenke over hvor mange du har plass til hjemme hos deg selv, samt steder å plassere garnet og tilbehøret som skal byttes. Et rent bord kan gjøre nytten, eller et rent pledd som legges utover golvet. I tillegg kan det være en god idé å sette fram en kurv eller tom eske for bittesmå rester og «mysteriegarn» som ikke egner seg for bytte med hele garnnøster. Slike smårester kan jo nemlig være kjempenyttig til dusker, heklekanter eller andre detaljer.

Naturlig lys er et must når man vurderer garnfarger. Derfor kan det være en god idé å holde byttefesten i et rom med store vinduer, eller hvor man kan ta en rask tur ut på verandaen eller inngangsdøra. Har du en hage, og været spiller på lag, kan du til og med holde treffet ute i hagen med flere tepper og pledd på gresset til å legge garnet på. Obs! Ha tilgang til en plan B dersom været plutselig endrer seg…

Antallet gjester bestemmes kanskje mest ut fra hvor mange garnentusiaster du har i vennegjengen din. Dersom dere bare er noen få kan det potensielt være vanskelig å få til et ordentlig bytte og stort engasjement rundt selve byttingen. I så fall kan du be alle invitere et par gjester hver slik at antallet blir større, byttet blir mer variert og spennende, og kanskje får du noen nye garnvenner i samme slengen. Snakk da gjerne med vennene dine først, og finn ut av om dere kan samle mange nok til en skikkelig restefest. 

På den andre siden kan for mange gjester gjøre det uoversiktlig og lite personlig, og det kan fort bli trangt i stua med mindre du har et veldig stort hus. Du vet best selv hvor mange du har plass til, hvor mange garnentusiaster du kjenner, og hvor mange du kunne tenke deg å invitere. 

Når det gjelder mat er det alltid lurt å unngå mat som gir sjokoladeklissete eller ostepopstøvete hender når man har garn i nærheten. I hvert fall dersom du ikke har tenkt å ha en lunsj eller middag der alle sitter ned og spiser sammen før eller etter selve byttet. 

Man kan komme hjem med mye spennende nytt garn. Foto: Nynne Schrøder

La skravla gå

Et garnbytte er ikke bare en praktisk løsning på et ubrukelig garnlager, men mer enn noe annet kan det være en fantastisk og ny unnskyldning for å treffe garngjengen. Skravla går gjerne av seg selv når folk med like interesser samles. Og når man i tillegg har med seg garn man har samlet på over en lengre periode er det ikke fritt for at man har mye å snakke om. Kanskje vil du dele en morsom historie om hvor garnet kom fra, eller fortelle om en nydelig oppskrift du ønsker deg garn til. 

Del gjerne deres beste tips for hva man kan bruke restegarn og enslige nøster til, snakk om deres favorittoppskrifter, favorittpinner og heklekroker. Ha gjerne en datamaskin eller iPad tilgjengelig, for sjekk av fiberinnhold og lignende på Ravelry, dersom magebåndet mangler på ett eller flere nøster. Og samtidig kan den brukes til å sjekke garn mot oppskrifter man har siklet på lenge, men ikke kjøpt enda.

Også verdt å planlegge på forhånd:

Det kan være greit å planlegge noen grunnleggende regler, og å inkludere disse i invitasjonen. Da vet alle gjestene på forhånd hva de kan forvente.

  • Gjelder byttet alle slags garnkvaliteter, eller bare enkelte typer?
  • Gjelder byttet bare garn, eller inkluderer det utstyr og bøker?
  • Skal man ta med kun hele nøster eller kan man også ta med små rester?
  • Hva skal skje med nøster som ikke blir byttet? Skal man ta med sine egne ubyttede nøster hjem igjen, eller skal de gis bort – for eksempel til veldedighet, en skole eller et eldrehjem?
  • Hvor mange nøster kan man ta med? 
  • Hvordan skal nøstene byttes? Er det et nøste for et nøste, eller er det åpent for improvisasjon?

Å sette en «pris» på nøstene er vanskelig, ettersom kvalitetene varierer ut fra mer enn bare råvarer. Det viktigste er at alle parter er fornøyde med byttet til slutt, og at man er forberedt på å kanskje reise hjem med færre nøster eller andre kvaliteter enn man tok med til garnbyttet. Dette kan gjøres enklere dersom invitasjonen spesifiserer hvilke kvaliteter man skal ta med seg, men samtidig er jo litt av spenningen å se hva som dukker opp – og hva andre har liggende hjemme i skuffer og skap. Og så lenge alle tar med seg garn de likevel er forberedt på å kvitte seg med trenger det ikke være et problem i det hele tatt.

Verdt å huske på for deg som skal på byttetreff:

Ta med banderolen/ magebåndet til alle nøstene. Dersom banderolen er borte, lag en egen merkelapp med all informasjon du kan huske om garnet. Dersom du husker hvilket garn det er kan du for eksempel sjekke det opp på nettsiden for garnprodusenten eller på garnets side på Ravelry, slik at du får med deg informasjon om kvalitet, anbefalt pinnestørrelse, strikkefasthet og vaskeanvisninger.

Pass på at garnet er rent og at det ikke lukter vondt. Har det vært lagret over lengre tid kan det være greit å ta det fram i god tid før treffet, sjekke forholdene, og eventuelt lufte garnet først. Se også etter at det ikke er møll eller annet utøy i garnet, og at nøstet ser ut som noe du selv ville tatt med deg hjem.

Vi har vel alle også noe «mysteriegarn» liggende i restesamlingen vår. Disse er rester eller hele nøster av garn uten banderole, og hvor vi ikke husker verken hva det er laget av er eller hvor det kom fra – for ikke å snakke om hva vi brukte/ skulle bruke det til. Du kan nok ikke vente et godt bytte for disse nøstene, men ta dem med likevel med mindre invitasjonen sier noe annet. Det er mulig du ender opp med å ta dem med hjem igjen, men kanskje vet noen andre på treffet hvilket garn det er, eller ønsker et garn til småprosjekter som dusker, heklesmykker eller lignende. Gi garnet en sjanse til å finne et nytt hjem hvor det kan være til nytte.

Sist, men ikke minst: Vær helt sikker på at du er klar til å kvitte deg med alt garnet du tar med!

Smårester av garn er perfekte til bestemorsruter. Foto: Kiy Turk

Arranger sammen

Føles det overveldende å skulle være alene om å arrangere et byttetreff? Gå gjerne sammen med flere, og arranger et uformelt og koselig treff med masse garnglede og skravling, god mat, og hvor alle kan dra hjem med et fornyet garnlager. På slutten av dagen har du kanskje også skaffet deg noen nye oppskriftsbøker, eller heklekroker og strikkepinner i en kvalitet du ikke har prøvd før, samt nye idéer og inspirasjon til framtidige prosjekter.

Les også:

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.