Nyttige tips til oppbevaring av garn!

Garn! Vi elsker det, og kan sjelden motstå å kjøpe mer, selv om vi har mer enn nok til å holde oss gående resten av året.

Men så er det jo sånn at disse nøstene og hespene faktisk må lagres et sted, og enten du har et garnlager en garnbutikk verdig, eller et lite stæsj med to-tre ekstra nøster, kan dette i seg selv være en aldri så liten utfordring. Det er dessverre ikke så enkelt som å stappe nøstene ned i skuffer og poser der du måtte finne plass. 

Jeg tror vi er ganske få garnentusiaster som bare har nok garn til prosjektet vi holder på med til enhver tid. Det ligger mye penger og kjærlighet-ved-første-blikk i et garnlager, samt minner og halvferdige prosjekter. Det skal kanskje litt ekstra planlegging til dersom garnlageret ditt er stort, men resultatet er et tilgjengelig og oversiktlig lager med garn som beholder kvalitet, farge og spenst, selv etter noen år i oppbevaring. Og det er det jo verdt!

La garnet puste, men hold skadedyr unna

Ved å pakke garnet inn i avispapir beskytter du det mot kjemikalier fra pappeskene, samtidig som garnet får puste. Foto: Anastasia Sogomonian

Garn trenger å puste. Husk at noen garnfibre kan holde opp til 35 % av sin egen vekt i vann, og kan mugne dersom luftfuktigheten er høy der de oppbevares. Derfor er det best å unngå loft, kjeller, garasjen og andre steder hvor luftfuktigheten typisk er høy. Det siste du vil er å ta fram alt det nydelige garnet bare for å oppdage at det er mugnet under oppbevaring. Garn som er oppbevart i plastposer må også ofte luftes ganske lenge for å bli kvitt innestengt lukt dersom de er blitt oppbevart over lengre tid.

Et godt alternativ til plasposer er gamle putevar, som gir både garnet mulighet til å puste og kan samtidig hjelpe til med å gjøre det oversiktig. Har du plass til disse i et skap har du et fantastisk utgangspunkt for å oppbevare garnet i mange år. Ta dem fram innimellom for å sjekket at alt står bra til, og slipp inn lys og luft i skapet for å unngå møll, sølvkre og annet utøy som liker seg i mørke, uforstyrrede kroker. Stoffbokser og kurver er andre alternativer som lar garnet puste, men de trenger også litt hjelp til å holde skadedyrene unna.

Pappesker kan inneholde kjemikaler som misfarger garnet dersom det lagres over lengre tid, men du kan legge et tykt lag med avispapir eller silkepapir rundt hele garnet først, for å unngå direkte kontakt med pappen. Eventuelt kan du invistere i syrefrie oppbevaringsesker, som du kan bestille på internett, for å virkelig være på den sikre siden. Dette kan være en idé dersom du vet du kommer til å ha garnet liggende ubrukt i mange år.

Løkka har tidligere skrevet om oppbevaring av ulltøy, og anbefaler her å lagre ulltøyet sammen med sedertrekuler, nellikspiker, lavendel eller kanel for å holde skadedyrene unna, da de ikke liker lukta. Dette kan du med fordel også gjøre der du oppbevarer garnet ditt. Møllkuler bør nemlig unngås da kjemikaliene kan skade garnet i tillegg til å etterlate en vond lukt.

Drømmen er en antikk sedertrekiste, med god plass til flere stoffposer med garn. Dessverre er ikke disse så enkle å få tak i, og i alle fall ikke til en rimelig pris…

«Beklager, denne esken er opptatt!» Foto: Luku Muffin

Unngå fuktighet, støv, og direkte sollys

Dersom du har veldig mye garn og annen oppbevaring ikke er praktisk for deg, kan du også bruke plastdunker. Det er kanskje ikke ideelt, men det holder ikke på fuktigheten i like stor grad som tette plastposer. Pass på at du ikke fyller beholderne for fulle eller pakker garnet for tett, slik at det er plass til litt luft mellom nøstene. Boksene bør så oppbevares et sted hvor luftfuktigheten er lav og temperaturen jevn. Husk at selv om vaskerommet kanskje har litt ekstra oppbevaringsplass er både luftfuktigheten høy og temperaturen veldig varierende på et slikt rom – spesielt dersom du har en tørketrommel!

Det er fristende å oppbevare garnet framme hvor det er synlig, og som en del av interiøret. Det er jo så flott og fargerikt! Og det er ingenting i veien for det, så lenge du går gjennom lageret ditt rimelig fort slik at nøstene ikke rekker å ligge og samle støv. Bare pass på å holde dem unna direkte sollys, som kan bleke fargene. Å oppbevare garnet i dekorative kurver på teppet er dessverre ingen god idé, da teppebiller er like glad i garn som oss! De kan krype inn gjennom hull i bunnen, og forsyne seg av garnet.

Heldig er den som har et eget rom med plass til bokhyller eller skap dedikert kun til oppbevaring av garn. Dessverre er det ikke mange av oss som har den muligheten, og garnet må ofte puttes både her og der for å få plass til alt sammen.  Kanskje er en kombinasjon av oppbevaringsmuligheter det mest praktiske for deg? For eksempel vil du kanskje beholde et lite stæsj innen rekkevidde (og synsvidde), og velger garn du vet du kommer til å bruke i nærmeste framtid til dette formålet, mens resten pakkes vekk?

Hvordan vet jeg om garnet fremdeles er brukbart?

Har du funnet garn som du har hatt liggende i mange år, eller som har vært lagret under mindre enn ideelle omgivelser? Før du bestemmer deg for å bruke garnet bør du la det gjennomgå noen tester for å sjekke at kvaliteten fremdeles er god nok.

Ved første øyekast kan det være vanskelig å se om det er noe galt med garnet. Foto: Anastasia Sogomonian

Dersom du har kjøpt brukt garn over internett, eller på loppemarked og garasjesalg bør du la garnet gjennomgå de samme testene. Du vet ikke hvordan eller hvor lenge slikt garn er blitt oppbevart hjemme hos selger.

Å strikke eller hekle et plagg tar tid og tålmodighet, og det vil jo være fryktelig skuffende dersom det ferdige arbeidet ikke kan brukes fordi garnets kvalitet er forringet. Når du tar fram garnet etter lengre tids oppbevaring er det en del tester du kan gjøre for å sjekke kvaliteten. Ved første øyekast kan garnet kanskje se ut som det skal, men vær oppmerksom på at skinnet kan bedra. Det første du bør gjøre er å lukte på garnet. Dersom det lukter innestengt eller muggent bør du kaste det med én gang. Det kan dessverre ikke reddes, ettersom det er blitt lagret i fuktige omgivelser over lengre tid. Ikke bare er kvaliteten kraftig forringet, men det kan være mugg inni garnet. 

Dersom garnet fremdeles lukter som det skal kan du åpne nøstet lett for å se etter spor av møll eller annet utøy. Til slutt kan du klippe av en lang tråd og strekke den. Dersom den lett ryker av tyder det på at garnet ikke lenger egner seg til bruk.

Hvis garnet derimot består alle disse testene er det klart til å tas i bruk – eventuelt sorteres og pakkes vekk igjen.


Les også:

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.