Nybegynnertips til ferske garnentusiaster

 …og noen viktige påminnelser til deg som har holdt på en stund!

Det hadde vært fantastisk å kunne våkne opp en dag og på magisk vis være i stand til å hekle irske blonder eller strikke en fair isle-genser, men slik er det jo dessverre ikke. Alle som er flinke til noe har en gang vært nybegynnere. Under kan du finne en håndfull tips og idéer mange skulle ønske de visste om da de startet opp med garnhobbyen sin, og som flere av oss fremdeles trenger å bli minnet på innimellom.

 

Alle som er flinke til noe har en gang vært nybegynnere. Foto: Christopher Moore

1. Tillat deg selv å være nybegynner

Det er med garnhobbyer som med andre ferdigheter, du må øve for å bli flink. Vi er ofte utålmodige og kritiske til oss selv og våre ferdigheter, men vær snill mot deg selv og tenk at for hver feil du gjør er du en erfaring rikere. Å tenke at du aldri kommer til å lære vil drepe strikkegleden raskere enn du kan si «Oops!»

 

2. Du trenger ikke fullføre et prosjekt du vet du ikke vil bli fornøyd med

Noen ganger blir man ikke fornøyd med det man holder på med eller man mister lysten til å fortsette med et prosjekt av forskjellige grunner. Det er helt i orden!

Dersom du vet du ikke vil bli fornøyd er det bedre å gi slipp på prosjektet og bruke garnet (og tiden din) til noe annet. Livet er for kort til å strikke en genser du ikke vil like og aldri kommer til å bruke uansett.

 

Les også: Slik finner du motivasjon til å fullføre eller gi slipp på UFO-ene dine (for abonnenter).

 

3. Bruk gjerne et tykkere garn i en lys farge i begynnelsen

Både tykkelsen og den lyse fargen gjør det enklere å se og forstå maskene. Et relativt tykt garn på store pinner går også raskt, og du ser arbeidet vokse for hver omgang. Pinne seks er for eksempel ypperlig for nybegynnerstrikk!

 

Hobbyen din er bare din! Du må aldri ha dårlig samvittighet for å lage ting bare til deg selv. Foto: Rocknwool

4. Du har lov til å lage noe til deg selv!

Så fort du tar opp garn og pinner på et offentlig sted, eller forteller noen om din nye hobby kan du forvente spørsmålet «Kan du strikke noe til meg?»

Noe av det viktigste du trenger å vite som nybegynner er at du har lov til å si nei. Dersom du selv har lyst til å lage noe til noen bør det være ditt valg og noe som gi deg glede både å lage og å gi bort.

Det kalles gjerne ego-strikk, men du må aldri føle at det er egoistisk å strikke noe til deg selv! Det er din hobby – og enda viktigere, din tid! – og begge deler er det du som bestemmer over.

 

5. Synåla er din venn!

Lær deg like gjerne først som sist å feste tråder korrekt, og å sy plagget sammen så pent som mulig. Du vil takke deg selv for dette senere!

 

6. Velg farger du liker og som faktisk passer til garderoben din eller hjemmet ditt.

Jo da, noen ganger er det gøy å skeie ut med farger og gå for overraskende fargekombinasjoner. Og dersom du liker det skal du selvfølgelig gjøre det med plaggene du lager selv også! Men helt i begynnelsen kan det være lurt å velge farger som passer godt sammen med ting du har fra før, slik at du faktisk kommer til å bruke dem mye. Det å bruke noe man har laget selv gir mersmak!

 

7. Målet med hobbyen er å slappe av og kose deg, ikke å lage noe så komplisert som mulig.

Du trenger ikke strikke fletter eller fair isle for å kunne kalle deg selv en strikker. Du trenger heller ikke være ekspert på bunadsbroderier for å brodere, eller hekle blonder eller amigurumi-figurer før du hekler din første ensfargede bestemorsrute. Foretrekker du å strikke hals etter hals på rundpinne 6 med null ambisjoner om noe å prøve noe annet er det helt OK det også!

Lykke til!

Foto: Jose Silva

 

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.