La håndarbeidet hjelpe deg gjennom mørketida


Det er den tida på året igjen. Julepynten er ryddet vekk, og med det har vinteren plutselig mistet litt av sjarmen. Nå er det bare mørkt og kaldt, og sommer og sol virker så altfor langt unna. Du vet vi går mot lysere tider, men det går bare ikke fort nok.

Du kjenner kanskje en mangel på energi og inspirasjon. Kanskje får du ikke til å gjøre alt du vil, og føler deg daff og ørkesløs. Men når man sitter under et pledd med håndarbeidet i hendene er man jo faktisk ganske så produktiv. Selv om det ikke var akkurat det du hadde tenkt deg å gjøre den dagen (golvet burde vaskes, dusjkabinettet trenger en skrubb, og oppvaskmaskinen må tømmes). Men ved å kose deg med strikketøyet eller annet håndarbeid tar du tross alt vare på deg selv og din mentale helse. Og det er jo ikke til å kimse av! Faktisk er det flere måter du kan bekjempe vinterdepresjonen ved hjelp av håndarbeidet ditt.

1.

Tjuvstart på sommerstrikken og se fram mot tida de nye, lette plaggene skal brukes. Noen eksempler kan være et lett sjal til lange sommerkvelder, en lang tynn kosegenser som kan brukes over bikinien på stranda, eller et par lekre sommertopper eller ankelsokker.

2.

Velg mønstre som minner om sommer og sol. Bølger og maritime striper minner om sommerferie ved havet, mens hullstrikk med bladmønster gir assosiasjoner til grønne blader på våren og sommeren. Eller kanskje er det noe annet som gir deg sommerfølelsen?

Les også: Bli inspirert av norsk sommer (for abonnenter).

Når verden er svart-hvit burde vi jo egentlig kle oss i glade farger! Foto: Dominic Dombrowski/ Unsplash

3.

Gå på strikkekafé, og kos deg med strikketøyet sammen med andre som har like interesser. Det er lett å gjemme seg inne hvor det er varmt og lyst, men det er ikke alltid det er best å stenge seg inne i sin egen lille hule. Det å komme seg ut og treffe andre mennesker kan gjøre underverker for humøret. Og når man møter mennesker med felles interesser går gjerne skravla lett. Å være sosial på denne måten gir deg glede i øyeblikket, det får dagene til å gå litt raskere, og du kommer kanskje hjem med ny kunnskap og inspirasjon til nye teknikker, farger eller oppskrifter å sjekke ut.

4. 

Noen gang strekker rett og slett ikke energien til, og vi orker ikke gjøre noe komplisert eller tidkrevende. Enten du er nybegynner eller bare føler deg for ukonsentrert er det ikke noe i veien for å velge noe helt ukomplisert. Finn deg et enkelt prosjekt, gjerne på store pinner. Å få unna et prosjekt på kort tid gir en enorm mestringsfølelse, og ikke så rent lite selvtilfredshet. Og å strikke på noe enkelt er også en god kilde til oppmerksomt nærvær, eller mindfulness.

5.

Kos deg med å strikke eller hekle festklær og -tilbehør til årets store anledninger. Og gled deg til å feire 17. mai, konfirmasjoner, bursdager og bryllup i selvlagde klær. Slik kan du slå to fluer i én smekk: du begynner i god tid og trenger derfor ikke å stresse med å bli ferdig i tide, og det gir deg noe helt konkret å se fram til mens du holder på med arbeidet.

Les også: Sesongens festfine plagg lager du selv – både til liten og stor.

Hvem trenger svart og grått når det finnes så mange deilige farger å velge mellom? Foto: K8/ Unsplash

6.

Lag noe i farger som gjør deg glad. Gjerne farger du assosierer med vår og sommer, som gul, grønn, himmelblå eller duse pasteller. Det er ganske vanlig å kle seg i lag på lag med mørke farger om vinteren, men det trenger ikke å være sånn. Når det er mørkt og kaldt ute ville det egentlig vært mer naturlig å kle seg i sterke, klare farger som en motvekt til mørket. Det gjør noe med oss når vi kler oss i favorittfargen, enten den er gul eller rød, blå eller grønn. Det må jo også gjelde håndarbeidet vi sitter med? Se gjennom restegarnet av hva du måtte ha av flotte, sterke farger og legg opp til noe du har hatt lyst til å lage lenge. Er du ikke av typen til å gå i store, fargerike klær kan du lage et skjerf eller pulsvarmere i noen herlige farger og bære sammen med de mørke klærne. Det skal nemlig ikke så mye til!

7. 

Vi vet allerede at garnhobbyer gir mange helsefordeler, blant annet ved å lindre angst og depresjon. Både repetisjonen av selve strikkingen eller heklingen, den jevne klikkingen av strikkepinner, samt det å produsere noe eget er med på å hjelpe deg være tilstede i øyeblikket og gir ro i kropp og sjel.

8.

Garn er dekorativt. Finn fram fine glassvaser eller krukker og pynt med nøster i forskjellige varme farger. Legg noen spesielt vakre strikkebøker på kaffebordet til pynt og inspirasjon, gjerne med bilder av sol og sommer på forsiden som en påminnelse om at lysere tider er på vei.

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.