En maske til …
─ Strikkingen hjalp Merete Skjelvik tilbake til hverdagen etter at tragedien rammet

Designer Merete Skjelvik støtter en viktig sak i oktober. Inntekten fra et av hennes design går til et helt spesielt formål – Landsforeningen uventet barnedød.

Merete Skjelvik er en ny norsk designer. Hun er 38 år, og bosatt i Suldal med mann og barn. Hun meldte seg på et strikkedesignkurs i ren lykkerus, men det har ikke alltid vært slik, for i 2013 skjedde det utenkelige.

Fant strikkegleden i Suldal

På en folkehøyskole i Suldal i 1997 til 1998, fant Skjelvik den store gleden ved å strikke, og håndarbeidet har fulgt henne i tykt og tynt siden den gang.

─ Det året knakk jeg koden på hvordan strikke hæl på sokker og fra da av har jeg vært veldig glad i sokkestrikk. Det er alltid et par sokker eller to på pinnene i prosjektkroken min, sier Skjelvik.

Foto: Merete Skjelvik

Hun forteller at hobbyen lenge var litt av og på etter hva som passet best, men det skulle skje noe senere i livet som gjorde strikkingen til mer enn bare en hobby. Det skulle bli veien tilbake til livet.

Å miste de umistelige

Den gledelige nyheten kom for ekteparet, de ventet sitt første barn. Da Skjelvik fikk vite at hun ventet tvillinger, satte hun i gang med å strikke babytøy.

─ Babystrikk i blått, jeg var sikker på at det var gutter, men så feil kunne jeg ta. Det ble mer babystrikk da de på ultralyden så at det var to jenter som gjemte seg der inne. Det ble lilla babystrikk, for jeg er ikke så glad i rosa, forteller Skjelvik.

Så skjedde det som ikke skulle skje.

─ I 2013 fødte jeg tvillinger i uke 24, som begge døde samme dag. Vi fikk uten forvarsel verdens flotteste jentetvillinger, men alt for tidlig.

Det skulle ta en stund før strikketøyet igjen var på plass i hendene hennes.

─ Jeg kan ikke helt huske når jeg startet mitt første prosjekt, men det hadde nok gått to-tre måneder. Jeg ryddet og fant noen nøster med glade farger. Det å strikke noe akkurat da var uoverkommelig, så jeg fant meg en heklenål og laget en bestemorrute. Det ble en til og en til, sier hun.

Å hekle lappeteppe ble terapi for Merete i den vanskelige perioden
Foto: Merete Skjelvik

Til sammen ble det over 200 fargerike ruter, som hun heklet sammen til et teppe som de nå har på hytta.

─ I den vanskelige tiden etter den opplevelsen ble livet litt som et håndarbeid ─ en dag til, og en maske til, sier Skjelvik.

For Skjelvik ble håndarbeidet som en drivkraft, og en måte å komme seg tilbake til livet igjen.

─ Når det teppeprosjektet var unnagjort, kjente jeg at dagene etter ble lettere og gladere. Jeg orket mer, og det ble både en belønning og en rekreasjon. Det var slitsomt å gjøre enkle ting i hverdagen, og jeg startet å bruke strikking som belønning.

 

Strikkepause.
Foto: privat

Hun laget seg en gjøremålsliste med ting hun skulle gjøre den dagen. Belønningen når listen var gjort, var å sette seg godt til rette i sofakroken med strikkingen.

─ For meg virket dette bra, det gjorde at jeg tenkte mindre på det som virket skummelt og slitsomt. Det ble en drivkraft for å få ting gjort, så jeg kunne fortsette med strikkeprosjektene. Jeg strikket til venner, kjente og til veldedighet.

Strikkingen ble stadig mer variert, og hun strikket blant annet gensere, skjørt, barnehageklær og festklær til barn.

─ Jeg fant glede i maskene, og glede i å gi det vekk. Glede i å planlegge neste prosjekt, kjøpe garn og oppskrifter, legger hun til.

Metoden Skjelvik brukte for å telle seg tilbake til hverdagen var også kreativ. Ubevisst telte hun antall meter hun hadde strikket, og dette ble både en trygghet og en veiviser.

─ Når plagget var ferdig så var det en liten stemme som sa meg at «nå er du cirka 800 meter videre», eller 180 meter og så videre. Jeg husker jeg heklet noen tepper, og når min håndarbeidsstemme minnet meg på at det var over 3000 meter siden start, følte jeg at jeg var kommet langt. Ikke bare med tråd, men også på veien tilbake til en hverdag jeg kunne orke å glede meg over. Jeg sa ofte til meg seg at å følge den røde tråden nå fikk en helt annen mening, utdyper Skjelvik.

Foto: Merete Skjelvik

Ekteparet i Suldal har i dag to barn og venter nummer tre, men veien dit var også smertefull.

─ Før vi kom i mål, og fikk vårt første barn var vi gjennom to «missed abortion». Disse vekket vonde minner fra første opplevelse med tvillingene, og som igjen gjorde strikketøyet til en livbøye og en veiviser ut i livet og hverdagen. Vi har fått to friske, flotte barn. En jente i 2015 og en gutt i 2016, og vi har hatt to «spontaneous abortion» før vi nå venter vårt tredje barn over nyttår, forteller hun.

Brennende engasjement

Skjelvik har alltid hatt et stort engasjement, og restegarnet fra babystrikkingen har kommet til god nytte for mange små fortidligfødte barn på sykehus.

─ Jeg er selv født prematur, og jeg fikk strikket nisselue av sykehuset når jeg ble født i desember i 1979. Ideen kom da om at mine rester av babyull kunne bli luer til andre sykehus. Det har blitt ganske mange luer de siste 5 årene, og tanken på at jeg kunne hjelpe en liten verdensborger til å holde varmen gav meg både trøst og tro. Det var tilfredsstillende å se at restegarn ble til noe nyttig, sier hun.

Å bli designer var ikke i Skjelviks tanker. Hun hadde mange egne ideer, men det ble sjeldent noe mer. Et strikkedesignerkurs på nettet forandret alt.

─ Jeg følte jeg hoppet ut i det ukjente, men den fargerike og energiske måten kurset ble fremstilt på, tente en lyst til å bruke kreativiteten i meg. Jeg tror det var meningen. Jeg hadde tenkt en god stund, at nå er det snart gått fem år siden tragedien traff oss. Vi er glade og vi har alt vi trenger, to friske og glade barn, et hjem og jobber. Jeg tenkte at dette kurset kunne være lærerikt og inspirerende, og at det passet fint som en avslutning på permisjonstiden å gjøre noe for seg selv også, forteller Skjelvik.

I oktober gir Skjelvik bort 100% av inntjeningen på babyteppet Lysbølgen til Wave of Light
Foto: Merete Skjelvik

Nå, og denne gang som designer, vil Skjelvik nok en gang gi tilbake. Denne gangen er det Landsforeningen uventet barnedød som vil motta all inntekt på designet «Lysbølgen» i hele oktober. Dette designet er et nydelig babyteppe, som virkelig varmer flere enn de små som får bruke det.

─ Babyteppet «Lysbølgen», er et florlett teppe strikket i enkel tråd, og garnet «Charmis Pixie» 50 gram er hele 500 meter! Det er gøy å strikke, med en kant strikket med teknikken «intarsia» og enkelt hullmønster, så alle kan klare det. Teppet kan selvfølgelig strikkes ensfarget, og ikke la ordet «intarsia» skremme deg. Det er lettere enn ordet høres ut, og det gir en fin jevn kant rundt teppet, utdyper Skjelvik.

 

 

 

 

Fakta: Dette er Landsforeningen uventet barnedød

  • Landsforeningen til støtte ved krybbedød ble etablert i Trondheim i 1985.
  • I 2005 endret foreningen seg, og utvidet sitt formål til å gjelde uventet død både i svangerskapet (fra svangerskapsuke 22 – WHOs definisjon på dødfødsel), i spedbarnsalder og småbarnsalder.
  • I 2006 skiftet foreningen navn til Landsforeningen uventet barnedød (LUB) for å inkludere de nye målgruppene.
  • Foreningen har helt siden oppstart samarbeidet med forskere og relevante fagmiljøer, og avholdt sitt første fagrådsmøte i 1987.
  • Gjennom foreningens forskningsfond har det pr 2017 blitt bevilget over 32 millioner kroner til forskning på krybbedød, uforklart fosterdød og annen uventet barnedød.

Her kan du lese mer om foreningen: https://www.lub.no/

Oppskriften lanseres den 5. oktober, for å gi støtte til markeringsdagen den 15. oktober. Denne dagen tennes det lys over hele kloden, kloden er i brann for å minnes de små umistelige barna. Skjelvik har også fått nettbutikken Charmis (www.charmis.no) med på laget. De donerer fem kroner fra hvert nøste de selger av garnkvaliteten «Pixie», som «Lysbølgen» er strikket av, nå i oktober.

─ Alle små burde få kjenne dette myke, superlette og varme teppet. Kanskje du skal bli mor for første gang? Kanskje du skal bli bestemor, eller har en god venn som venter barn. Man får ikke for mange tepper, det er min erfaring, sier Skjelvik.

Fakta: Wave of light

En bølge av lys går jorden rundt, når lysene tennes, den 15. oktober.  Det er Landsforeningen uventet barnedød, som står bak dette arrangementet i Norge på den internasjonale minnedagen. Dagen er til for å minnes alle de små barna som døde i svangerskapet eller ved livets begynnelse.

  • Arrangementet har vært årlig i Norge siden 2014.
  • Den 15. oktober, klokka 19.00 i alle tidssoner, tennes det lys.
  • Lyset kan tennes hjemme hos deg selv eller der du er, på denne tiden, denne dagen.
  • Det er også mulig å samle seg i regi av fylkeslagene. Info om disse og mer informasjon om arrangementet finner du her: https://www.lub.no/wave-light

Selv om nettsiden Fjellsus – kreativitet som varmer er helt i sin spede begynnelse, er dette virkelig en designer med sjel som det er verdt å følge videre.

Skjelvik forteller at det vil komme flere nye design mot slutten av dette året, og selvsagt inn i det nye året. Inspirasjonen til å finne det rette navnet på nettsiden kom blant annet fra den vakre naturen i Suldal.

─ Vi som familie er glad i å være ute, strikketøyet er alltid med, og naturen gir meg ustoppelige mengder inspirasjon. Hva er vel bedre enn frisk luft, glad familie og strikketøy, alt samlet på en plass, sier hun.

Du finner Fjellsus – kreativitet som varmer både på facebook, og som egen hjemmeside på internett.

https://www.facebook.com/fjellsus/

https://fjellsus.no/

─ Et strikketøy er ikke bare et strikketøy, det er deilig garn, kreativitet, energi og er fantastisk givende, avslutter Skjelvik.

Fakta: Landsforeningen uventet barnedød svarer:

Det er fagsjef Trine Giving Kalstad som svarer på spørsmålene på vegne av foreningen.

Hvordan skiller man på de ulike formene for uventet barnedød?

─ En måte å skille mellom ulike typer barnedødsfall er svangerskapslengde (hvis dødfødsel) og barnets alder hvis dødsfallet inntreffer etter fødsel. I tillegg kan man skille mellom ulike dødsårsaker som f.eks. krybbedød (uforklart), sykdom og ulykker, forteller Giving Kalstad.

Hvor mange barn (under 4 år) dør årlig i Norge?

─ Det siste året vi har offisiell statistikk fra er 2016. Da døde 141 barn i alderen 0-4 år. En stor andel av de vi følger opp har opplevd en dødfødsel. I 2016 var det i tillegg 213 barn som døde sent i svangerskapet (etter 22. svangerskapsuke). Totalt døde det 354 barn fra 0-4 år, inkludert dødfødslene, utdyper Giving Kalstad.

Hva slags ulike typer støtte finnes det?

─ Det finnes mange ulike måter å sørge på, og dermed mange former for støtte. Noen bearbeider tapet sitt mest gjennom å snakke med andre, mens andre ønsker å være mer aleine. Noen trenger utløp for sorgens sterke fysiske reaksjoner og søker hardt arbeid, trening eller yoga. Andre gjør seg selv aktive og travle, mens noen er helt tomme for energi. Noen deler gjerne erfaringer, men kjenner at bruk av sosiale medier er lettere enn å snakke direkte med noen. Noen velger facebook, andre deler erfaringer og minner på Instagram. Noen lager innsamlingsaksjoner til inntekt for f.eks. LUB. På disse kanalene er det «enkelt» for mange å vise støtte ved å sende et hjerte, noen støttende ord eller gi en gave, forteller Giving Kalstad.

─ Et eksempel er minnedagen 15. oktober, da velger mange å dele erfaringer og minner på facebook og ta del i den internasjonale Wave og light-aksjonen ved å tenne et lys klokka 19, legger Giving Kalstad til.

På nettsiden til foreningen finnes det mange ulike tilbud som kan være til støtte. Blant annet en «sorgpodcast» og et «engleforum.»

─ I LUB prøver vi å møte disse ulike behovene, og tilbyr møteplasser og seminarer for etterlatte foreldre og familier, sorggrupper for foreldre, en-til-en oppfølging av foreldre – dette er sorgstøttetilbud basert på likepersonstøtte (støtte og hjelp fra andre som selv har mistet barn, og som er kommet litt lenger i sorgprosessen), sier Giving Kalstad.

─ I tillegg har vi mye kunnskapsformidling om sorg gjennom nettsider, facebook, medlemsblad og egne arrangementer og kurs om sorg og sorgstøtte. Og ikke minst har vi et eget nettforum for foreldre som mister barn. Lokalt har vi også ulike tilbud, som egne samlivskurs, kransebindingskurs, skrivekurs, familietreff, temakvelder osv., legger Giving Kalstad til avslutningsvis.

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.