7 tips til å ha med håndarbeidet på flyturen

For de fleste garnentusiaster er garn, strikkepinner og heklenål det første de pakker når de skal på ferie. Man kan selvsagt pakke ned alt sammen i innsjekket bagasje, men sannsynligheten er stor for at du ønsker å ha det med deg på flyet for å få tida til å gå. Og ja, det er lov å ha med både strikkepinner, heklekroker og synåler inn på flyet, og som regel går det bra. Likevel har enkelte opplevd at pinnene er tatt fra dem, og det kan skape ekstra stress og bekymring før flyturen. Her er sju tips som kan hjelpe deg å få en behagelig og stressfri flyreise – med håndarbeidet ditt i veska.

 

Foto: Kelly Sikkema

1. Skriv ut en side fra Luftfartstilsynet som sier at det er greit å ha med strikkepinner på flyet.
Luftfartsstilsynet skriver på sine nettsider: «Strikkepinner står ikke på lista over forbudte gjenstander da de ikke anses å kunne benyttes som våpen. Du kan ta med deg vanlige strikkepinner av normal størrelse.» Likevel er det viktig å huske at det til syvende og sist er opp til hver enkelt sikkerhetsvakt å bedømme hva som anses som et farlig objekt, så det er lurt å være forberedt. Det kan hjelpe å ha med en utskrift fra Luftfartstilsynets side som du kan vise fram. Du finner siden her.

Dersom du skal fly i utlandet er reglene det samme, men det er best å finne tilsvarende informasjonssider fra de aktuelle flyplassene, enten på engelsk eller et lokalt språk.

2. Ha med deg en adressert boblekonvolutt i håndbagasjen.
Dersom du har en ferdig adressert boblekonvolutt og riktige frimerker i veska er du godt forberedt dersom du blir stoppet i sikkerhetskontrollen. Da kan du kjapt legge pinner eller nåler i konvolutten og sende dem hjem til deg selv, slik at du i alle fall slipper å legge dem igjen.

Strikkedesigner Wenche Roald skriver i bloggen sin at hun tidligere har opplevd å bli fratatt strikkepinnene. Heldigvis hadde hun med seg en konvolutt, og hun ble fulgt ut av sikkerhetsområdet og tilbake igjen slik at hun fikk sendt den selv.

3. Ta med deg strikkepinner i bambus eller tre
For å begrense risikoen for å bli fratatt strikkepinnene kan det være en god idé å ta med seg pinner i bambus eller tre, og definitivt unngå å ta med favorittpinnene dine i tilfelle du likevel må gi dem fra deg.

4. Dra en livline gjennom maskene i strikketøyet ditt før du går gjennom sikkerhetskontrollen
Hvis de verste skulle skje og du ikke får ta med deg strikkepinnene på flyet risikerer du ikke å miste masker dersom du bruker en livline. Dette gjør du ved å dra en tråd gjennom alle maskene før du tar dem av pinnene. Gjør det før du går gjennom sikkerhetskontrollen, for det blir neppe tid til det dersom du må gi fra deg pinnene. Det er blitt anbefalt å bruke tanntråd til dette, men det bør du være forsiktig med. Tanntråd kan nemlig lett skjære gjennom garnet og ødelegge det, så bruk heller en tråd av garnet.

5. Legg saksen i innsjekket bagasje
Ifølge reglementet er det lov å ha med seg saks dersom de har en bladlengde på under 6 cm, for eksempel en neglesaks. Men for å være helt sikker kan det være lurt å unngå å ta med seg saks i håndbagasjen. Dersom du vet at du vil trenge å klippe av garnet kan du i stedet ha med deg en vanlig negleklipper, og hvis du har en pakke tanntråd i veska kan du bruke den lille skjærekanten på boksen dersom garnet ditt ikke er for tykt.

Foto: Sebastian Grochowicz

6. Tenk nøye igjennom prosjektet du velger å ha med deg på flyet.
Med mindre du sitter på businessklasse er det fryktelig dårlig plass i et flysete, og det er neppe stedet for store prosjekter eller å bruke små perler.

7. Planlegg hvor mye garn og tilbehør du trenger å ha med deg.
Det ville være fryktelig irriterende å gå tom for garn når det fremdeles er igjen flere timer til du er framme. Samtidig er det unødvendig å bære på mer garn enn du trenger, ettersom det er begrenset hvor mye håndbagasje du kan ha med deg. Ikke glem maskemarkører dersom du tror du kan trenge det – det er mye som distraherer i løpet av en flyreise, og maskemarkører kan hjelpe til med å huske viktige steder i mønsteret.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.