Hvorfor elsker vi mennesker å være kreative og skape ting med egne hender?

Alt kan kjøpes, likevel bruker vi tid, penger og energi på å lage ting selv. Ofte koster sluttproduktet til og med mer enn om vi kjøper det ferdig på butikken. Hva gir oss denne skapertrangen og gleden ved å være kreative? 

I gamledager var håndarbeid noe vi holdt på med fordi det var nødvendig. Vi strikket varme klær og tepper, sydde og reparerte. På seteren satt unge jenter og strikket, og på kveldene samlet familien seg foran peisen og jobbet med «arbeidene» sine. Håndarbeidet var noe man automatisk plukket opp når man satte seg ned for kvelden, eller når man ellers hadde et «ledig» øyeblikk. Alt som ble laget hadde et konkret bruksområde, enten det var et par sokker, ei trefjøl eller et golvteppe.

I tidligere tider var nemlig slik kreativitet nødvendig. Vi måtte lage egne klær og komme på egne løsninger på problemer. Det var slik hverdagen var, og man tenkte ikke nødvendigvis på dette som å være kreativ. Med den industrielle revolusjonen ble det enklere, og stadig billigere, å kjøpe det man trengte i butikker. Likevel er strikking og andre kreative og skapende hobbyer på vei tilbake for fullt.

Hva er det som gjør at mennesker elsker å være kreative og å skape ting med egne hender, også i en tid hvor det strengt tatt ikke er nødvendig?

Hva gjør at vi elsker å være kreative? Foto: Les Triconautes

Vi får en pause fra hverdagen

Det å ta seg tid til å skape og være kreativ er blitt en luksus i vår travle hverdag. Vi får aldri helt fri fra jobben, og er til enhver tid tilgjengelige både på telefon, e-post og sosiale medier. Vi blir daglig bombardert av bilder, videoer, musikk og andre inntrykk – de fleste av dem fra en skjerm, og mange av dem ikke engang frivillige. Det blir stadig lengre mellom hver gang vi får koblet helt av. Det er da en fantastisk følelse å ta fullstendig timeout og konsentrere seg om noe som ikke har noe med en skjerm – eller andre inputs – å gjøre. For ikke å snakke om å muligheten til å fokusere på én ting om gangen.

Egentid er et ord som har fått mer og mer oppmerksomhet etter hvert som vi har mindre og mindre tilgang til det. Det har til tider føltes som egoisme å gi rom for egentid. Dersom man har tid til det er man rett og slett ikke travel nok. Dette ser nå ut til å endre seg. Egentid er viktig for trivsel og velvære, og noe vi alle søker og kan oppnå ved hjelp av vår kreativitet.

Kreative hobbyer gir oss en mulighet til å trappe ned tempoet, og gi oss tid vekk fra skjermer og hverdagens mas og kjas. Det er umulig å skynde seg når man må telle masker, skifte farger og følge et mønster man ikke kan utenat.

Det gir oss lisens til å leke

Vi behøver ikke å slutte å leke selv om vi er voksne, og selv om leken kanskje vil være litt annerledes enn da vi var barn. Husker du hvordan du pleide å sette deg ned med en rableblokk og en håndfull fargestifter og tegnet i vei uten en plan? Som barn tenkte vi gjerne ikke på at andre ville se på og bedømme det vi holdt på med. Tenk for en deilig følelse! Det er ingen grunn til at vi ikke skal unne oss selv denne friheten også som voksne.

Barn leker seg med uhemmet kreativitet og skaperglede. Vi vil også være med! Foto: Arren Mills

Selve skapergleden har lett for å undertrykkes av følelsen av å ikke være god nok. Ved å gi deg selv lisens til å leke kan skapergleden komme fram igjen. Perfeksjonisme er ikke nødvendig verken for å leke eller å være kreativ. Vi mister nemlig ikke automatisk kreativiteten vår når vi blir voksne, men får bare mindre tid til å utforske den.

I tillegg har vi etter årevis på skole en følelse av at alt vi gjør skal vurderes og helst skal vi prestere best mulig. Det er lett å overføre slike tanker også til hobbyer, men ved å frigjøre oss fra slike vanetanker gir vi oss selv frihet til å være kreative. Og samtidig frihet til å være dårlige til noe, til å prøve og feile, til å lære, og til å bli bedre. Dessuten finnes det alltid nye måter å utfordre oss selv på innenfor vår valgte hobby, dersom vi ønsker det. Det å kunne leve ut vår medfødte kreativitet er viktig for oss, og føles fantastisk!

Gir forutsigbarhet og en følelse av kontroll

Å holde på med noe kreativt er i disse dager frivillig. Det er noe vi selv velger å holde på med, enten det er en garnhobby eller å male, tegne, eller spille et instrument. Som voksne har vi fremdeles en fullutviklet fantasi, selv om vi har færre muligheter til å få utløp for den. Kreativiteten gir oss et utløp for fantasien, og frihet til å utforske vårt indre. 

Det å se et prosjekt vokse seg større, og se mønsteret komme fram gjør oss rett og slett litt yre av glede. Endelig noe som ikke handler om å bli raskest mulig ferdig, men om selve skapelsesprosessen!

Selv om vi slipper kreativiteten løs er det alltid slik at det å skape noe med egne hender innebærer en forutsigbar prosess. Prosessen består av en start, en fremgangsmåte, og en avslutning. Det er en hel prosess hvor vi har kontroll over beslutningene som tas underveis. Til slutt sitter vi igjen med et ferdig plagg eller en gjenstand som vi har produsert helt selv og som er et resultat av våre valg. Det gir en fantastisk følelse av kontroll i en hverdag hvor lite ellers kan kontrolleres.

Foto: Les Triconautes

Vi viderefører kulturarven og gamle tradisjoner

Ved å dele en kreativ hobby kan flere generasjoner samles og være kreative sammen. Det gir et flott samhold innen familien, og det er en stor glede for de eldre å lære bort av kunnskapen sin. Samtidig er det ekstra moro for et barnebarn å ha en aktivitet de kan gjøre sammen med noen de er glad i. Dette skaper varige minner som vil huskes for resten av livet, og holdes tett til hjertet lenge etter at bestemor er gått bort.

Det er noe helt eget å lage noe med egne hender som kan gis bort til både barn og barnebarn. Og ofte er dette plagg og gjenstander som kan arves og settes pris på gjennom flere generasjoner. I tillegg kan det være utrolig moro for små barnehender å lage noe de kan gi til familie og venner.

I Norge har vi dessuten er rik kulturarv som fortjener å holdes ved like. Uansett om vi er oppmerksomme på dette eller ikke der vi setter oss ned med garnet vårt skjer det automatisk når vi lærer våre kunnskaper videre til andre.

Resultatet er helt unikt – hver gang

I en tid hvor det meste er masseprodusert setter vi mer pris på noe håndlaget og unikt. Det betyr også at vi kan lage noe som ikke er tilgjengelig i butikkene, og som ingen (eller få) andre har. Vi kan tilpasse noe slik at det blir akkurat slik som vi selv ønsker oss. Ved å ta utgangspunkt i for eksempel en strikkeoppskrift på en genser kan du selv tilpasse både farge, lengde på bolen og ermene, og om du vil legge til striper eller ha en ensfarget genser.

Det å kunne sette vårt eget personlige preg på det vi lager er et stort pluss. Det er lite som kan slå noe som er laget med kjærlighet og entusiasme, og kanskje med en sjarmerende småfeil her og der.

Å være kreativ er bra for helsa og selvtilliten

Kreativitet gir god hjernetrim, og blant annet strikking er bevist å ha en gunstig effekt på hukommelsen. I tillegg senkes blodtrykket, vi sover bedre om natta, og føler mindre stress. Dessuten er det også bevist at kreativitet lindrer depresjon og angst. Det er i det hele tatt mange grunner til at skapende hobbyer er bra for helsa.

Kreativitet er dessuten helende i mørketida. Legg til mykt garn i herlige farger, samt levende lys, et varmt pledd og en god kopp te og du har en oppskrift på trivsel og hjemmekos, også når vær og årstid ikke spiller på lag. Det er en avslappende å behagelig måte å tilbringe vinteren på, samtidig som vi er produktive.

Det gir oss mulighet til å koble av fra resten av verden og i stedet fokusere innover. Vi får rett og slett en liten «kunstpause» i hverdagen, og ved å gi hjernen et lite pusterom fra dagens oppgaver kan du også skape rom for nye tanker og idéer. Det å ha en kreativ hobby kan derfor også være gunstig for andre aspekter av hverdagen, både innen jobb og fritid.

Det gir en enorm selvtillit å kunne lage noe fra ingenting. Vi trenger ikke være «flinke» for å få det til, og dette tar vekk noe av presset vi kjenner igjen fra andre aspekter av hverdagen.

Å være kreativ er bra for helsa. Foto: Diego Pontes

Med andre ord…

Nå som det ikke lenger er en livsnødvendighet å lage ting selv er det blitt til noe vi gjør fordi vi kan. Gjennom å skape noe med egne hender får vi utløp for vår kreativitet og fantasi, og setter mer pris på her og nå.

Jo mer kreativitet, jo mer blir det en vane å være kreativ. Vi blir oppslukt av ritualet, og er kun tilstede i øyeblikket. Vi glemmer tid og sted, og gjør bare dette ene. Vi blir ivrige og entusiastiske, og er tilstede i kreativiteten vår på en måte som vi ofte finner det vanskelig ellers.

Vi kan miste inspirasjonen vår, men aldri kreativiteten.

Les også: Med mindfulness på pinnene

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.