Hvor stort garnlager trenger du egentlig?

Nei, det er ikke et lurespørsmål. Behovet for et lager (også kalt stæsj, på godt norsk) av restegarn og hele nøster i forskjellige kvaliteter, farger og tykkelser er individuelt, så det finnes ikke et fasitsvar på hvor mye nettopp du faktisk trenger. Likevel er det ikke til å komme ifra at det finnes både fordeler og ulemper forbundet med å ha et stort garnlager, og det kan være vanskelig å finne den gylne middelvei – hvor mye er nok, og hvor mye er for mye?

Hvor kommer alt garnet fra?

Det er vel ikke få som har stilt seg det spørsmålet etter å ha fått en oversikt over nøyaktig hvor mye – og hva – man faktisk har liggende. Vel, nå er det jo engang sånn at garn er helt uimotståelig. Når man kommer inn i garnbutikken og ser alle de flotte fargene, kjenner det myke garnet under fingertuppene, og særlig når man ser det fantastiske skiltet med ordene PÅ TILBUD! – ja, da er det vanskelig å la være å kjøpe noe!

Kanskje spesielt når man er på ferie og ser garn man ikke har sett før, og bare må ha med et nøste hjem som en liten suvenir. Vel hjemme kan det være vanskelig å finne et prosjekt som passer til den lille skatten, og så blir den liggende… sammen med alle de andre suvenirnøstene du har fra før.

Noen ganger får vi garnnøster i gave fra velmenende venner og familiemedlemmer som fant et flott garn du sikkert vil like. Men kanskje er dette garnet i en kvalitet du ikke liker å bruke, en farge som ikke passer med resten av stæsjet, eller du finner ikke noe å bruke bare et lite nøste på. Men ettersom det var en gave klarer vi jo heller ikke å kvitte oss med det. Ja, og så blir det også liggende.

Les også: Dette kan du lage med ett eneste nøste eller hespe!

Det fine med et stort garnlager:

Garnlageret kan være en kilde til inspirasjon. Foto: Surene Palvie

Bor du et stykke unna nærmeste garnbutikk og ikke liker å bestille garn over internett kan det være en god idé å ha et lite lager liggende til de gangene du kommer over en ny oppskrift og bare må starte med én gang. Har du riktig – eller tilsvarende – garn liggende er det jo ikke noe i veien for å sette igang umiddelbart.

Et garnlager er rent potensiale, og kan gi liv til dagdrømmer og ny inspirasjon. Noen ganger kan vi se på et nøste og vite med én gang hva det har lyst til å bli. Eller vi kan se hvilke farger som passer sammen før vi kjøper mer garn til et større prosjekt.

I trangere tider når økonomien ikke tillater nye garninnkjøp kan det dessuten være greit å ha et lager å falle tilbake på.

Problemet med et stort garnlager:

Noen ganger har vi rett og slett ikke plass til å lagre så mye garn. Et enslig nøste tar liten plass, men det skal ikke så mange nøster til før volumet plutselig blir veldig stort! 

Er du strikkedesigner kan garnlageret være en enorm kilde til inspirasjon, men det finnes flere grunner til at det ikke lønner seg å ha for mye garn liggende til designbruk (dette kan du lese mer om her).

Det kan være vanskelig å motstå å starte nye prosjekter når man har et helt lager med fristende garn liggende innenfor rekkevidde. Dette kan føre til at man stadig starter på noe nytt slik at stæsjet i praksis bare forvandles til UFO-er . Terskelen for å begynne på noe nytt er ofte litt høyere dersom man faktisk må ut og skaffe nytt garn først.

Noe av det mest irriterende som kan skje er at vi starter et nytt prosjekt med garn fra lageret, og oppdager underveis at vi ikke har nok av riktig farge liggende. Det skal mye til å finne riktig fargenummer flere år etter det opprinnelige innkjøpet av garnet, og i verste fall kan du få et tydelig skille mellom nytt og gammelt garn.

Så hva er den gylne middelvei mellom for lite og for mye?

Hva tenker du selv om garnlageret ditt? Tar det opp plass du helst ville brukt til noe annet? Skaper det friksjoner mellom deg og andre som bor i huset fordi det tar så mye plass? Da er nok lageret blitt større enn du kan håndtere, og du bør kanskje tenke på måter å kvitte deg med noe av det. 

Det samme gjelder dersom det finnes nøster i lageret ditt som du vet du aldri kommer til å bruke, hvis det er av en type eller farge du ikke liker, eller en tykkelse du ikke er komfortabel med. Da er det heller ingen grunn til å holde fast ved det. 

Ikke minst er det jo slik at dersom du ikke har noen som helst oversikt over hva du har liggende, ja da er nok lageret vokst ut av kontroll. Dersom du ikke vet hva du har kommer det heller ikke til å bli brukt. Kanskje må du til og med gå til nytt innkjøp av garn du allerede har, enten fordi du ikke vet at det er der, eller rett og slett fordi du ikke kan finne det.

Målet er å ha et lager med nøye utvalgt garn som inspirerer og engasjerer deg, og gir deg nye idéer. Garn du kan prøve ut og leke deg med. Og ikke minst, et lite stæsj av superanvendelig garn i farger du er glad i og som kan brukes til alt fra sokker til sjal, til de gangene du må ha det – bare ha det.

Svaret er derfor et garnlager du selv synes er anvendelig og håndterlig. Da har du oversikt, samtidig som at garnet inspirerer deg heller enn overvelder deg. Da er du på rett vei!

Les også: 36 ting du kan gjøre med restegarn.

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.