Få en god start på håndarbeidsåret 2020!

Vi gjør det med både jobben, helsa, og livet vårt generelt. Så hvorfor ikke også med håndarbeidshobbyen? Hva prater vi om? Jo, det å ta et skritt tilbake og vurdere året som gikk, og sørge for å få en god start på året vi går i møte.

Enten du kaller det nyttårsforsetter eller mål for 2020, er prinsippet det samme. Du vet hva du ønsker å oppnå i det nye året, og setter opp delmål og oppgaver som skal få deg dit. Så hva kan vi få til dersom vi gjør det samme med garnhobbyen vår, tenker du kanskje. Det er jo tross alt for de fleste av oss bare en hobby, noe vi slapper av og koser oss med nettopp uten mål og deadlines.

Vel, det er her det kommer godt med å vurdere håndarbeidsåret som gikk. Under kan du finne forslag til hvor du kan starte, og hvilke tiltak du kan gjøre for å få den best mulige starten på håndarbeidsåret 2020!

Slik gjør du:

Skriv ned målene dine for å få bedre oversikt, gjerne i planleggeren din. Foto: Denise Karis

Tenk gjennom hva du har lyst til å oppnå med hobbyen din i 2020, og skriv ned målene dine på papir, gjerne i planleggeren din eller et annet sted hvor du ser dem med jevne mellomrom. Det er ingen fasit for mange eller hvor store mål du bør sette. Det er helt individuelt, og tar utgangspunkt i din egen tid, interesse, og økonomi. Det kan variere helt fra et enslig, lite mål som å ikke kjøpe nytt garn i januar – og til store, spennende mål som å gi ut strikkebok eller begynne å designe egne oppskrifter.

En god start er å ta utgangspunkt i året som gikk. Hva er du fornøyd med? Kanskje lærte du en ny teknikk som du har lyst til å utforske videre? Eller kanskje prøvde du deg på noe som du fant ut at du ikke likte så godt å holde på med? Hvor mye tid brukte du på hobbyen din, og hvor mye tid kunne du tenke deg å bruke i år? 

Deretter tenker du over hva du har lyst til å gjøre i 2020. Under kan du finne eksempler på spørsmål som kan sette tankene i gang, og gi idéer til målsettingen. Det å tenke over disse spørsmålene, og særlig å skrive svarene ned på papir, hjelper oss å våkne opp litt slik at vi kommer ut av den samme, gamle tralten, og slipper å oppdage i desember at vi igjen har glemt å lære oss å pjone eller dobbeltstrikke, eller nok en gang sparte julegavelagingen til siste øyeblikk slik at vi ikke blir ferdig med alt vi hadde lyst til.

Forslag til spørsmål som kan hjelpe deg med målsettingen:

Fortsett gjerne med det enkleste spørsmålet av alle: hva liker du best å gjøre, og hva vil du gjøre mer av? Ofte velger vi prosjekter av gammel vane, i teknikker vi er komfortable med eller plagg vi har laget mange ganger før. Men er det slik at det er det du liker aller best å gjøre? Kanskje trives du egentlig best når du får utfordre deg selv med mønstre, hullstrikk, eller ved å lære deg noe nytt?

Er det noe spesielt du har lyst til å oppnå i år? Har du for eksempel lyst til å lære deg en ny teknikk?

Kanskje har du som mål å være med på en samstrikk eller samheklig? Hold øyne og ører åpne, og spør gjerne i en håndarbeidsgruppe på Facebook, og se etter noe som passer nettopp for deg.

Kanskje har du lyst til å starte julegavene tidlig slik at du blir ferdig i god tid? Eller ønsker du rett og slett å ta deg fri fra gavestrikking og kun strikke for deg selv en stund?

Er det noe du mangler for å få den klesgarderoben du drømmer om? Noe du kan lage selv?

Mangler du noe utstyr for å utføre håndarbeidet slik du ønsker, for eksempel et sett med strikkepinner du har siklet på lenge, og ikke fant under juletreet? Sett opp en plan for hvordan du kan spare opp pengene og skaff deg dem selv!

Du kan også ta utgangspunkt i dine andre nyttårsforsetter, og tenke over hvordan håndarbeidshobbyen din kan hjelpe deg med å holde disse.

Oppskriftsamlinger, restegarn og UFO-er

Det finnes enkelte ting de aller fleste garnentusiaster har til felles. Vi har samlemani, tidvis beslutningsvegring og ombestemmer oss stadig. Resultatet er en enorm samling av restegarn og oppskrifter i mange former og kvaliteter, og flere poser med uferdige objekter (UFO-er). Vi er ikke få som starter et nytt år med forsetter om å redusere mengden av disse.

Har du noen oppskrifter liggende på vent, enten det er i hefter, utskrifter, bøker eller på Ravelry, som du har glemt av? Ofte sparer vi på en oppskrift vi liker, og venter til dagen kommer da vi føler oss klare til å legge opp til nettopp den. I mellomtida blir den glemt og forsvinner i mengden av andre og nyere fristelser. Skaff deg en oversikt over disse gamle, glemte oppskriftene og se hvilke du fremdeles har lyst til å lage. Kanskje hopper en gammel favoritt fram fra skjermen eller arket og stjeler hjertet ditt på nytt?

Har du altfor mange UFO-er du vil enten bli kvitt eller gjøre ferdige? De fleste av oss har flere prosjekter vi har startet på og av forskjellige grunner ikke fullført. Mer om hvordan du kan takle UFO-kaoset kan du lese her. 

Les også: 36 ting du kan gjøre med restegarn

«If I sit, I knit.» Hvis jeg sitter, strikker jeg. Kanskje er målet rett og slett å få mer tid til å strikke i 2020? Foto: Les Triconautes

Helt til slutt

Dersom du føler deg overveldet av dine egne mål, har du nok overdrevet en smule. Da er det også viktig å huske én ting: Du har lov til å ombestemme deg! Et mål er kun et mål, ikke en lov. Fjellvettreglene gjelder nemlig også her: Det er virkelig ingen skam å snu. Finner du ut at målene dine ikke passer for deg akkurat i år kan du endre dem når som helst til noe som føles riktigere for deg der du er.

Hvis detaljert planlegging ikke er din greie kan du lage deg en veldig generell oversikt, eller bare rable ned noen tanker og idéer om hva du vil gjøre i år. Det er ingen riktig eller feil måte å planlegge håndarbeidsåret ditt, eller noen fasit for hvilke mål du skal eller bør ønske å oppnå. Kanskje ønsker du bare å få til mer strikketid i 2020, prøve deg på å farge eget garn, eller å bruke opp alle enkeltnøster med garn som du har hatt liggende lenge. 

Lykke til, og godt nytt håndarbeidsår!

Les også: 9 nyttårsforsetter som kan hjelpe garnhobbyen din.

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.