En maske til …
─ Strikkingen hjalp Merete Skjelvik tilbake til hverdagen etter at tragedien rammet

Designer Merete Skjelvik støtter en viktig sak i oktober. Inntekten fra et av hennes design går til et helt spesielt formål – Landsforeningen uventet barnedød.

Merete Skjelvik er en ny norsk designer. Hun er 38 år, og bosatt i Suldal med mann og barn. Hun meldte seg på et strikkedesignkurs i ren lykkerus, men det har ikke alltid vært slik, for i 2013 skjedde det utenkelige.

Fant strikkegleden i Suldal

På en folkehøyskole i Suldal i 1997 til 1998, fant Skjelvik den store gleden ved å strikke, og håndarbeidet har fulgt henne i tykt og tynt siden den gang.

─ Det året knakk jeg koden på hvordan strikke hæl på sokker og fra da av har jeg vært veldig glad i sokkestrikk. Det er alltid et par sokker eller to på pinnene i prosjektkroken min, sier Skjelvik.

Foto: Merete Skjelvik

Hun forteller at hobbyen lenge var litt av og på etter hva som passet best, men det skulle skje noe senere i livet som gjorde strikkingen til mer enn bare en hobby. Det skulle bli veien tilbake til livet.

Å miste de umistelige

Den gledelige nyheten kom for ekteparet, de ventet sitt første barn. Da Skjelvik fikk vite at hun ventet tvillinger, satte hun i gang med å strikke babytøy.

─ Babystrikk i blått, jeg var sikker på at det var gutter, men så feil kunne jeg ta. Det ble mer babystrikk da de på ultralyden så at det var to jenter som gjemte seg der inne. Det ble lilla babystrikk, for jeg er ikke så glad i rosa, forteller Skjelvik.

Så skjedde det som ikke skulle skje.

─ I 2013 fødte jeg tvillinger i uke 24, som begge døde samme dag. Vi fikk uten forvarsel verdens flotteste jentetvillinger, men alt for tidlig.

Det skulle ta en stund før strikketøyet igjen var på plass i hendene hennes.

─ Jeg kan ikke helt huske når jeg startet mitt første prosjekt, men det hadde nok gått to-tre måneder. Jeg ryddet og fant noen nøster med glade farger. Det å strikke noe akkurat da var uoverkommelig, så jeg fant meg en heklenål og laget en bestemorrute. Det ble en til og en til, sier hun.

Å hekle lappeteppe ble terapi for Merete i den vanskelige perioden
Foto: Merete Skjelvik

Til sammen ble det over 200 fargerike ruter, som hun heklet sammen til et teppe som de nå har på hytta.

─ I den vanskelige tiden etter den opplevelsen ble livet litt som et håndarbeid ─ en dag til, og en maske til, sier Skjelvik.

For Skjelvik ble håndarbeidet som en drivkraft, og en måte å komme seg tilbake til livet igjen.

─ Når det teppeprosjektet var unnagjort, kjente jeg at dagene etter ble lettere og gladere. Jeg orket mer, og det ble både en belønning og en rekreasjon. Det var slitsomt å gjøre enkle ting i hverdagen, og jeg startet å bruke strikking som belønning.

 

Strikkepause.
Foto: privat

Hun laget seg en gjøremålsliste med ting hun skulle gjøre den dagen. Belønningen når listen var gjort, var å sette seg godt til rette i sofakroken med strikkingen.

─ For meg virket dette bra, det gjorde at jeg tenkte mindre på det som virket skummelt og slitsomt. Det ble en drivkraft for å få ting gjort, så jeg kunne fortsette med strikkeprosjektene. Jeg strikket til venner, kjente og til veldedighet.

Strikkingen ble stadig mer variert, og hun strikket blant annet gensere, skjørt, barnehageklær og festklær til barn.

─ Jeg fant glede i maskene, og glede i å gi det vekk. Glede i å planlegge neste prosjekt, kjøpe garn og oppskrifter, legger hun til.

Metoden Skjelvik brukte for å telle seg tilbake til hverdagen var også kreativ. Ubevisst telte hun antall meter hun hadde strikket, og dette ble både en trygghet og en veiviser.

─ Når plagget var ferdig så var det en liten stemme som sa meg at «nå er du cirka 800 meter videre», eller 180 meter og så videre. Jeg husker jeg heklet noen tepper, og når min håndarbeidsstemme minnet meg på at det var over 3000 meter siden start, følte jeg at jeg var kommet langt. Ikke bare med tråd, men også på veien tilbake til en hverdag jeg kunne orke å glede meg over. Jeg sa ofte til meg seg at å følge den røde tråden nå fikk en helt annen mening, utdyper Skjelvik.

Foto: Merete Skjelvik

Ekteparet i Suldal har i dag to barn og venter nummer tre, men veien dit var også smertefull.

─ Før vi kom i mål, og fikk vårt første barn var vi gjennom to «missed abortion». Disse vekket vonde minner fra første opplevelse med tvillingene, og som igjen gjorde strikketøyet til en livbøye og en veiviser ut i livet og hverdagen. Vi har fått to friske, flotte barn. En jente i 2015 og en gutt i 2016, og vi har hatt to «spontaneous abortion» før vi nå venter vårt tredje barn over nyttår, forteller hun.

Brennende engasjement

Skjelvik har alltid hatt et stort engasjement, og restegarnet fra babystrikkingen har kommet til god nytte for mange små fortidligfødte barn på sykehus.

─ Jeg er selv født prematur, og jeg fikk strikket nisselue av sykehuset når jeg ble født i desember i 1979. Ideen kom da om at mine rester av babyull kunne bli luer til andre sykehus. Det har blitt ganske mange luer de siste 5 årene, og tanken på at jeg kunne hjelpe en liten verdensborger til å holde varmen gav meg både trøst og tro. Det var tilfredsstillende å se at restegarn ble til noe nyttig, sier hun.

Å bli designer var ikke i Skjelviks tanker. Hun hadde mange egne ideer, men det ble sjeldent noe mer. Et strikkedesignerkurs på nettet forandret alt.

─ Jeg følte jeg hoppet ut i det ukjente, men den fargerike og energiske måten kurset ble fremstilt på, tente en lyst til å bruke kreativiteten i meg. Jeg tror det var meningen. Jeg hadde tenkt en god stund, at nå er det snart gått fem år siden tragedien traff oss. Vi er glade og vi har alt vi trenger, to friske og glade barn, et hjem og jobber. Jeg tenkte at dette kurset kunne være lærerikt og inspirerende, og at det passet fint som en avslutning på permisjonstiden å gjøre noe for seg selv også, forteller Skjelvik.

I oktober gir Skjelvik bort 100% av inntjeningen på babyteppet Lysbølgen til Wave of Light
Foto: Merete Skjelvik

Nå, og denne gang som designer, vil Skjelvik nok en gang gi tilbake. Denne gangen er det Landsforeningen uventet barnedød som vil motta all inntekt på designet «Lysbølgen» i hele oktober. Dette designet er et nydelig babyteppe, som virkelig varmer flere enn de små som får bruke det.

─ Babyteppet «Lysbølgen», er et florlett teppe strikket i enkel tråd, og garnet «Charmis Pixie» 50 gram er hele 500 meter! Det er gøy å strikke, med en kant strikket med teknikken «intarsia» og enkelt hullmønster, så alle kan klare det. Teppet kan selvfølgelig strikkes ensfarget, og ikke la ordet «intarsia» skremme deg. Det er lettere enn ordet høres ut, og det gir en fin jevn kant rundt teppet, utdyper Skjelvik.

 

 

 

 

[content_block id=2763 slug=faktaramme-en-maske-til-dette-er-landsforeningen-uventet-barnedod]

Oppskriften lanseres den 5. oktober, for å gi støtte til markeringsdagen den 15. oktober. Denne dagen tennes det lys over hele kloden, kloden er i brann for å minnes de små umistelige barna. Skjelvik har også fått nettbutikken Charmis (www.charmis.no) med på laget. De donerer fem kroner fra hvert nøste de selger av garnkvaliteten «Pixie», som «Lysbølgen» er strikket av, nå i oktober.

─ Alle små burde få kjenne dette myke, superlette og varme teppet. Kanskje du skal bli mor for første gang? Kanskje du skal bli bestemor, eller har en god venn som venter barn. Man får ikke for mange tepper, det er min erfaring, sier Skjelvik.

[content_block id=2774 slug=fakta-en-maske-til-wave-of-light]

Selv om nettsiden Fjellsus – kreativitet som varmer er helt i sin spede begynnelse, er dette virkelig en designer med sjel som det er verdt å følge videre.

Skjelvik forteller at det vil komme flere nye design mot slutten av dette året, og selvsagt inn i det nye året. Inspirasjonen til å finne det rette navnet på nettsiden kom blant annet fra den vakre naturen i Suldal.

─ Vi som familie er glad i å være ute, strikketøyet er alltid med, og naturen gir meg ustoppelige mengder inspirasjon. Hva er vel bedre enn frisk luft, glad familie og strikketøy, alt samlet på en plass, sier hun.

Du finner Fjellsus – kreativitet som varmer både på facebook, og som egen hjemmeside på internett.

https://www.facebook.com/fjellsus/

https://fjellsus.no/

─ Et strikketøy er ikke bare et strikketøy, det er deilig garn, kreativitet, energi og er fantastisk givende, avslutter Skjelvik.

[content_block id=2779 slug=faktaramme-en-maske-til-dette-er-landsforeningen-uventet-barnedod-2]

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.