Dette kan du lage med ett eneste nøste eller hespe!


Falt du for fristelsen og kjøpte et nøste eller hespe av et vakkert garn på ferie? Vi har alle vært der. Garnbutikken åpenbarer seg som en luftspeiling i det fjerne, et lite mirakel, midt i en sightseeing-vandring som begynner å slite på både føtter og tålmodighet. Barnestemmer som ber om iskrem og McDonalds dempes i det dørene åpner seg og du ser hyllemeter på hyllemeter med skatter – garn! Garn i alle slags farger, kvaliteter og størrelser. Garn du ikke finner i den lokale butikken hjemme. Uimotståelig garn du ikke har noen planer for eller egentlig plass til i kofferten. Men plutselig står du der og betaler for en, to eller tre forskjellige nøster som ropte navnet ditt og ville være med hjem. 

Vel hjemme i Norge lurer du kanskje på hva du kan gjøre med denne lille skatten? Kanskje har du innfunnet deg med det faktum at nøstet kommer til å bli liggende sammen med restegarn og stæsj, fordi du aldri kommer til å finne ut av hva du skal lage av det? Fortvil ikke! For hvert enslig nøste der ute finnes det en perfekt match – en oppskrift som bare ligger og venter på nettopp ditt uimotståelige, lille funn.

Under har vi samlet noen idéer til hvordan du kan bruke garnskatten din. Kanskje finner du Den Rette Oppskriften til nettopp ditt garn her?

Pulsvarmere:

Pulsvarmere kan lages korte eller lange, og med eller uten tommelhull. Flere krever kun ett nøste, og kan strikkes, hekles, hakkes eller pjones i flere forskjellige garnkvaliteter. Dessuten passer et par pulsvarmere perfekt sammen med en lekker poncho eller som et ekstra lag under jakke-ermene på kaldere dager. Faktisk kan du vel rett og slett ikke få nok av dem!

Foto: Helle Slente Design

Vårsprett pulsvanter av Helle Slente Design

Disse søte pulsvantene krever kun ett nøste for paret, og det er garnet du bruker som bestemmer størrelsen. Med den gode passformet og det lekre mønsteret er Vårsprett både praktiske og pyntelige. 

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Helle Slente Design

My Fusion Kjørehansker av Helle Slente Design

Disse kjørehanskene har virkelig det lille ekstra, og her kan du med fordel dra fram de lekreste knappene! De sitter dessuten godt på hendene, og varmer der det trengs.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Livø Eikeland

Røst pulsvanter av Pinnedans

Disse vakre pulsvarmerne i kontstrikk blir ekstra lekre i garn med fargeskifte. Rullekantene gjør at de sitter behagelig på håndleddene.

Oppskriften er tilgjengelig i boka Pinnedans – 40 fine plagg i kontstrikk, som du kan kjøpe her.

Psst! Her på Løkka kan du dessuten finne oppskrift og videotutorials på hekla pulsvarmere her, og pjona pulsvarmere her (for abonnenter). Begge bruker kun ett nøste for et par.


Sjal, skjerf og halser:

Du kan lage flere lekre og varme plagg til halsen med ett nøste eller hespe. Her kan du bruke forskjellige garnkvaliteter, og det er en flott måte å vise fram de vakreste nøstene i det lekreste garn!

Foto: Linn Bryhn Jacobsen

Easy Peasy Sjaltørkle av Cecilie og Linn (Hønsestrikk)

Et enkelt men dekorativt sjaltørkle, som kan bli akkurat så stort du selv ønsker eller har garn til. Et garn med fargevariasjoner gjør det ekstra spennende, men det kan strikkes i det garnet du har.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Lene Tøsti

Medstrøms av Lene Tøstie

Det flotte, halvmåneformede sjalet Medstrøms er strikket av et 100 grams hespe med lammeull. Her kan du selvfølgelig bruke hvilket garn du vil, men et garn med litt fargevariasjon får fram bølgemønsteret på en nydelig måte.

Les mer og kjøp oppskriften her.


Foto: Lene Tøsti

Betula Pendula av Lene Tøstie

Et sommerlig sjal inspirert av bladene på den vakre hengebjørka. Den kan strikkes større eller mindre etter hva du ønsker og hvor mye garn du vil bruke. Her kan du bruke garn etter eget ønske, men mønsteret vil komme tydeligere fram med et garn med glatt overflate.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Helene Nilsen

Dronning uten diadem av Mama E Design

I denne lekre halsen kan noen og enhver føle seg som en dronning. De små flettene er innmari vakre, og hele halsen har noe snødronning-aktig over seg. Vi digger!

Les mer og kjøp oppskriften her.


Foto: Ida Nygaard

Valencia Tubular Scarf av Marianne Skatten

Dette søte skjerfet kan du strikke i et hvilket som helst garn, og er derfor perfekt til de enslige nøstene. Skjerfet blir nemlig like fint i et glatt, pusete eller chunky garn, og du kan lage det så langt du selv ønsker.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Tirill Ilebekk Hansen / @tjuvbekk

Frossenpinn hals av Tirill Ilebekk Hansen / @tjuvbekk

En varm og deilig hals, med smock-mønster som ser mer komplisert ut enn det er. Dette er et mønster som kommer tydelig fram også i et pusete garn.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Luer og pannebånd

Mange luer og pannebånd bruker kun ett nøste, særlig i barnestørrelser. Og tenk så koselig å kunne minnes sommerferien (og den eksotiske garnbutikken) hele vinteren igjennom hver gang luen settes på.

Foto: Lillian Maria Hadland 

Snøklokkelue i barnestørrelse av Liljestrikk

Denne lette og lekre lua er helt perfekt for høst og vår. Barnestørrelsen bruker kun ett nøste, og med snøklokkemønsteret kan flere garntyper virkelig komme til sin rett!

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Tirill Ilebekk Hansen / @tjuvbekk

Nøttefin lue av Foto: Tirill Ilebekk Hansen / @tjuvbekk

Strukturstrikk er en flott måte å vise fram et ensfarget, glatt garn. Om du så kun behersker rette og vrange masker kan du få til de flotteste plagg, som denne nøttefine lua!

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Jørn Nilsen

Changia pannebånd av Mama E Design

Dette herlige pannebåndet kommer i hele seks størrelser, og passer derfor både store og små. Det er bredt nok til å holde deg ordentlig varm og god på ørene, og flettene er utrolig lekre!

Les mer og kjøp opspkrfiten her.

Foto: Wenche Roald

Strukturert lue av Wenche Roald

En klassisk lue i strukturstrikk, som er perfekt for de enslige nøstene med glatt overflate hvor mønsteret kommer tydelig fram.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Babyklær og -tilbehør:

Babyklær i de aller minste størrelsene bruker ofte bare ett nøste. Har du et nøste eller hespe i naturlige kvaliteter vil det egne seg perfekt til dette formålet.

Foto: Tina Hauglund/ Strikkezilla

Victoriavest av Tina Hauglund/ Strikkezilla

Den vakre Victoriavesten bruker kun ett nøste i de minste størrelsene. Det er et vakkert, varmt og superelastisk plagg som kan strikkes i flere størrelser, fra 1-3 mdr opp til 10-12 år. 

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Tina Hauglund/ Strikkezilla

Perlekrage av Tina Hauglund/ Strikkezilla

Denne yndige kragen pynter opp antrekket, og er samtidig varm og god. Dessuten fungerer den ypperlig som siklesmekke! Med en vakker pynteknapp vil den bli en både praktisk og nydelig detalj til penklærne. Oppskriften dekker flere størrelser.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Tina Hauglund/ Strikkezilla

Enkel sommershorts av Tina Hauglund/ Strikkezilla

En enkel sommershorts med søte knapper på siden, og strikk eller snor i livet for en super passform. Oppskriften dekker størrelse 3 mdr til 7-8 år, og de minste størrelsene krever kun ett nøste.

Les mer og kjøp oppskriften her.

Interiør:

Har du et nøste i bomull eller bambus? Kluter bruker ofte bare ett nøste hver dersom de strikkes ensfarget. Du kan likevel gå til veldig mye vakkert ved hjelp av hullstrikk eller fletter. Dessuten kan glassholdere, koppeholdere og brikker være ypperlige prosjekter når du har lite garn å ta av. Du kan også lage ensfargede bestemorsruter av nye og gamle enslige nøster og sette sammen til et teppe, et putetrekk eller noe annet spennende!

Foto: Tori Seierstad

Kom mai du skjønne milde av Tori Seierstad

Kombiner det enslige nøstet med restegarn i forskjellige farger og kvaliteter, og lag et lite og spennende teppe!

Les mer og kjøp oppskriften her.

Foto: Ragnar Hartvig

Klut av Denise Samson

Som de fleste kluter bruker også denne kun ett nøste. Og kluter får man jo som kjent aldri nok av!

Oppskriften er tilgjengelig i den splitter nye boka Sommerlig Strikk og Hekling, som du finner her.Les også: Bli inspirert til å strikke kjøkkenkluter du også.

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.