4 grunner til å ha minimalt garnlager som designer

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert som et blogginnlegg på strikkedesigner Stella Charmings nettside, og er publisert i Løkka med tillatelse fra Stella Charming. Det opprinnelige innlegget kan du lese her.)

 

Det er fristende med et stort garnlager. Skikkelig fristende. Jeg drømmer om å ha et garnlager så stort og fyldig som en diger velfylt garnbutikk. Du veit, den garnbutikken som du til nå kun har besøkt i dine villeste drømmer, fordi ingen garnbutikker faktisk har alt det du fantaserer om.

Jeg begynte min designkarriere i en garnbutikk. Helt bokstavelig. Jeg var omringet av garn hele dagen på jobb, og når jeg skulle designe noe nytt kunne jeg gå rundt i butikken og nyte synet av garnet til ideene forplantet seg i bevisstheten. Jeg kunne bruke så lang tid jeg ville, ta på garnet, puse med det. Jeg kunne plukke ut så mange farger og kvaliteter jeg ville fra hyllene og eksperimentere med fargekombinasjoner til ideen var spikra. Jeg var bortskjemt.

Ja, det var tider! Jeg savner den måten å jobbe på. Jeg kan ikke akkurat slå meg ned i andre garnbutikker på den måten. Rigge meg til foran en garnhylle med beina i kors og stirre på fargene til jeg blir god og mett og full av ideer. Langt mindre kan jeg romstere så mye i hyllene som jeg har lyst til. Ikke kan jeg ta med det som inspirerer hjem til kontoret for å bli bedre kjent uten å måtte kjøpe garnet, heller.

Garnbutikker funker ikke som biblioteker gjør, gitt.

Det er så fristende å ha kilo på kilo med garn som jeg bare kan plukke av når inspirasjonen tar meg. Foto: Stella Charming

Derfor ønsker jeg meg hyllemeter med hyllemeter med deilig fristende garn i umiddelbar nærhet. Og jeg skjønner garnhamstrerne veldig godt. Det er noe veldig forlokkende og oppmuntrende med å ha et stort garnlager.

Men for meg som designer funker det dårlig med et stort garnlager. Her er 4 grunner til hvorfor.

 

# 1 – Design med utgåtte farger er fy-fy

Et nytt design må gis ut i farger som er i salg når designet gis ut. At det før eller siden kan gå ut av sortimentet kan vi verken vite noe om eller ta hensyn til, men fargen må være å få tak i når oppskriften er fersk.

Jeg gjorde en gang den tabben å gi ut en gratisoppskrift i en utgått farge som jeg hadde tatt fra mitt eget garnlager. Garnet hadde jeg arvet av mamma, så det var noen år gammelt. Jeg visste at garnet fremdeles var i salg, så jeg tenkte ikke noe på det mens jeg designet. Når jeg var ferdig viste det seg at den ene fargen jeg hadde brukt var utgått og ikke mulig å få tak i. I oppskriften foreslo jeg en svært lik farge som alternativ. Selv om dette var en gratisoppskrift, noe jeg hadde lagd for å gi bort til kundene mine, fikk jeg huden full av kjeft. Glad for å få en gratis oppskrift? Nope, forbanna fordi den fargen jeg hadde brukt ikke var mulig å få tak i. Selv om det fantes farger som var til forveksling like.

Jeg gjør ikke det igjen…

 

# 2 – Design med utgått garn er enda mer fy-fy

Kanskje enda viktigere enn punktet over er det at garnet du har valgt å bruke i designet ditt må være mulig for kundene å få tak i når oppskriften er fersk. Akkurat som når det gjelder farger så må vi bare regne med at en garnkvalitet kan tas ut av sortimentet før eller siden, og det er helt greit. Men vi kan ikke gi ut oppskrifter med garn vi vet har gått ut av sortimentet. Tenk deg kundenes fortvilelse!

For et par år siden falt jeg pladask for et garn, og enda mer fargekombinasjonen av to farger i akkurat det garnet. Jeg kjøper vanligvis ikke garn bare for å ha det liggende i et lager, fordi utgått garn og utgåtte farger er helt ubrukelig for meg. Hadde jeg strikka mye utenom mine egne nye design hadde det ikke vært noe stress. Men det har jeg ikke tid til, så da blir det bare liggende.

Jeg fikk en kul idé til dette garnet og kjøpte inn ti nøster av den ene fargen og fem av den andre. Det var så vakkert og garnforelskelsen var stor. Det var bare det at når jeg begynte å strikke prøver så falt ikke designet på plass. Dette var et sånt design som måtte modnes. Lenge. I vinter kom det på plass og jeg begynte å strikke med stor iver og glede.

Men så, av en eller annen grunn jeg ikke helt vet selv, fikk jeg en snikende følelse av at garnet hadde ligget for lenge på vent. Jeg sjekket med leverandøren og ganske riktig, garnet er tatt ut av sortimentet.

Nå er plagget halvferdig og jeg har måttet begynne jakten på et nytt garn som er like flott til dette designet. Det er mye ekstra jobb. Bestilling av garn som kan være mulig å bruke i stedet. Nye strikkeprøver og vasking av disse. Og når jeg først får bestemt meg, må jeg gjøre hele strikkejobben på nytt. Hvis ikke strikkefastheten til det nye garnet jeg velger er lik den forrige må jeg også regne ut hele plagget – i alle størrelser – på nytt. Dette designet skulle ha vært klart i nettbutikken omtrent nå, men er nå utsatt på ubestemt tid.

Gah!

Foto: Stella Charming

 

# 3 – Det gamle blir eldst og forblir eldst

Hvert år, i begynnelsen av januar, går jeg gjennom og veier garnlageret mitt. Dette var noe jeg begynte med når jeg startet min egen bedrift. Jeg fører opp kvalitet, farge og gram i et Excel-dokument. Jeg liker å ha oversikt over hva jeg har og hva jeg bruker.

Jeg har hatt et nokså stabilt lager på mellom 20 og 25 kilo garn. Det har nok mye med smertegrensa for hvor mye garn jeg kan lagre i denne lille leiligheten, men jeg prøver også å ha så lite lager jeg bare klarer og kjøper kun inn garn til konkrete prosjekter.

Hver januar veier jeg det samme garnet. Hver januar i 4 år har jeg veid de samme nøstene. Jeg kjøper nytt garn til nye prosjekter og det gamle blir liggende. Jeg er sikker på at minst 10 kg av det garnet som ut gjør lageret mitt har jeg hatt i over 5 år.

Det er flere grunner til at det har blitt sånn. I begynnelsen av min karriere som selvstendig designer samarbeidet jeg med en nettbutikk som ikke førte det garnet jeg hadde i lageret. Og innen jeg avsluttet samarbeidet var jammen disse vakre fargene og nydelige kvalitetene tatt ut av sortimentet.

Ja, og så strikker jeg så sakte at jeg nesten ikke har hatt tid til kosestrikk mellom designene de siste 5 åra. Da blir det sånn at det gamle lageret blir liggende.

 

# 4 – Ute av syne, ute av sinn

Jeg bor i en liten kåk. En liten, overfylt leilighet. Gjett hva som overfyller den! Blant annet mine 20 kg garn som jeg har prøvd å gjemme så godt jeg kan. I skap. I kasser under senga. I skuffer. I kister. Det er garn overalt. Selv om det ”bare” er snakk om rundt 20 kg.

Det som ligger pent ryddet vekk i kasser, kister og skuffer blir som regel glemt. Igjen og igjen søker jeg utover når jeg har fått en ny designidé. Jeg dykker ikke ned under senga. Det er ikke så inspirerende med de kassene som må børstes fri fra hybelkaniner og en og annen skvetten åttebeining.

Og når garnet har fått ligge i fred under senga lenge nok, så går fargen eller hele kvaliteten ut av sortimentet, og garnet er ubrukelig til nye design. Da blir det i hvert fall liggende. I fem år blir det liggende…

Hadde jeg hatt plass til å legge garnet pent i åpne hyller hadde det kanskje vært mer inspirerende. Det innbiller jeg meg i hvert fall. Jeg fortsetter å drømme om min helt egne, gigantiske garnbutikk med alt jeg kan ønske meg av garn og tilbehør.

 

Løsningen

Jeg har funnet en løsning for de kiloene med garn som ble liggende i årevis. Noe har jeg gitt bort, en del smårester og farger jeg ikke er forelska i lenger. Det garnet jeg fremdeles digger har jeg begynt å veve med! Jeg kjøpte meg en liten vev, fikk meg en ny hobby, lærte noe nytt og får brukt opp en masse garn fra lageret. Herlig!

Her veves det med en utgått farge BabySilk. Min favorittfarge. Kan ikke skjønne at den deilige fargen ble valgt bort! Foto: Stella Charming

Nå jobber jeg meg sakte, men sikkert gjennom de eldste delene av lageret med denne nye hobbyen min og jeg gleder meg over hvert nøste jeg får brukt opp. Målet mitt er å ikke ha noe utgått garn i lageret innen året er omme.

Er du en garnhamstrer? Hvor stort er ditt lager? Hvordan oppbevarer du lageret ditt? Er du så heldig at du har plass til å ha det framme, lekkert dandert? Eller må du også ty til kasser under senga og poser i skuffer og skap hvor det er mulig å skvise inn en halvkilo? Legg igjen en kommentar her.

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.