36 ting du kan gjøre med restegarn!

De fleste av oss har et lager av små og store nøster med restegarn, for ikke å snakke om et nøste her og der av et nydelig garn vi ikke kunne motstå mens vi var på ferie og tilfeldigvis (les: ved god hjelp av Google og GPS på telefonen) kom over en garnbutikk eller tre. Sånt souvenirgarn er uimotståelig der og da, men ikke så veldig praktisk når vi kommer hjem og oppdager at det ikke er å få tak i hjemme, og du ikke kjøpte nok til et eneste av prosjektene på strikkelista. Oops!

Men ikke fortvil – vi har tipsene til hvordan du kan bruke opp selv den minste rest av garnlageret ditt!

 

1. Gi bort det du vet du ikke kommer til å bruke.

Dersom du har en god del garn til overs kan du gi til skole, SFO, barnehage eller et sykehjem i nærmiljøet. Dette blir satt stor pris på!

Eventuelt kan du gi garnet til en nybegynner, slik at de har litt gratis garn å øve seg med.

 

Barnegenseren Bre. Foto: Tirill Ilebekk Hansen/ @tjuvbekk

2. Legg til kontrastfarger i et større prosjekt

Legg for eksempel til en kontrastkant eller fem, slik som Tirill Ilebekk Hansen har gjort her i den kule barnegenseren Bre (høyre).

 

3. Gaveinnpakning

Dropp hyssingen når du pakker inn gaver, og bruk restegarn i stedet! Det er flere måter du kan gjøre dette på, og det gir en personlig og kreativ spiss på gaveinnpakningen. Du kan også hekle et lite hjerte i samme garnet og henge på som pakkepynt!

 

4. Lag bokmerker

Bokmerker er små prosjekter som bruker lite garn. Her er det heller ikke så nøye hva slags garn du bruker, så ta for deg av akrylgarnet du angrer på at du kjøpte eller den fargen du ikke er så glad i. Skal du gi bort en bok i gave? Legg ved ett av bokmerkene du har strikket eller heklet for en liten personlig vri på gaven, og slå to fluer i én smekk!

 

5. Oppgrader gamle smykker med garn

Du kan hekle bittesmå ruter, hjerter, eller lignende og feste på øredobber du allerede har. Eventuelt kan du hekle rundt et gammelt, bredt armbånd.

 

6. Lag vaskekluter

Vaskekluter er superanvendelige, og egner seg perfekt som gaver. Dersom du bare har litt her og litt der av passende garn kan du strikke stripete kluter for å virkelig bli kvitt de aller siste restene.

OBS! Du finner et stort utvalg kluteoppskrifter her: Bli inspirert til å strikke kjøkkenkluter du også!

 

7. Broder en liten detalj på et større prosjekt

Hvorfor ikke dekorere et ferdig plagg med en detalj i en kontrastfarge? Slik kan du bruke opp selv den minste rest av en tråd! For et nydelig og virkningsfullt eksempel kan du se på Denise Samsons Seilgenser (under) med brodert anker i rødt. Ja, så enkelt kan det faktisk gjøres!

Seilgenser. Foto: Esten A. Borgos

8. Sett sammen små nøster til en collage

Rull opp garn i bittesmå baller og lim dem sammen i en ramme, som en collage. Du finner billige rammer på loppemarked eller i bruktbutikker, og ellers trenger du bare litt hobbylim! Pass på at de små nøstene er rullet stramt sammen, og lim dem med garnenden mot bakgrunnen slik at de ikke åpner seg igjen etter at de satt fast. Du kan eventuelt lage bittesmå dusker og gjøre det samme.

 

9. Finn en passende grein og bruk den som vev

Finn inspirasjon ute i naturen! Ta en tur i skogen (eller i parken) og se om du finner en passende grein på bakken som kan brukes som vev. Det vil si at den må ha to greiner som stikker ut fra hverandre på en sånn måte at du kan spenne opp hyssing mellom dem. Deretter bruker du restegarn til å veve under og over hyssingen til et tett og fint stoff. Sett grein-veven i en vase eller heng den opp på veggen. Utrolig dekorativt!

 

10. Dusker

Dusker er geniale! Lag både små og store og bruk dem til nesten hva som helst. Pakkepynt, luepynt, juletrepynt, veskepynt, heng dem på nøkkelknippet, osv. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan få til med en dusk!

 

Babysett Med Blonder. Foto: Marianne Olsen.

11. Babyklær

Har du passende garn til babyklær (naturlig, ikke-kløende garn som bomull og fin merino er å foretrekke her) kan du lage alt fra babyluer, sokker og små plagg med rester. Marianne Olsens Babysett Med Blonder (venstre) er et yndig sett bestående av sokker, skjerf og votter, og her skal det ikke mye garn til for å lage hele eller deler av settet.

Har du ingen babyer å gi det bort til finnes det alltid veldedighetsorganisasjoner som blir kjempeglade for dette. Sjekk i så fall først hvilke spesifikasjoner som gjelder for ditt valgte prosjekt.

 

12. Striper!

Avhengig av hvor mye garn du har kan du velge flere farger av samme kvalitet og lage et stripete skjerf, en hals eller et par sokker. Har du masse garn i samme kvalitet kan du sjekke om du til og med kan strikke en hel stripete genser! Enten du velger å lage noe i to eller flere farger sluker stripene restegarn som bare rakkern!

 

13. Strikk bittesmå pyntevotter

Disse er fine som julepakkepynt, på juletreet, på nøkkelringer, osv. Du finner et prakteksempel på minivotter her.

 

14. Vimpler

Strikk eller hekle små vimpler i forskjellige farger og hekle dem sammen til en dekorativ girlander. Perfekt til alle slags høytider og feiringer, eller som fargerik dekor på et barnerom.

 

15. Stopp sokker

Har du et par sokker det har gått hull på? Ikke kast dem! Finn en liten tråd restegarn i riktig farge og tett igjen hullet. Supert både for restegarnet og for miljøet, og du slipper å kvitte deg med favorittsokkene fine. Vinn-vinn-vinn!

 

16. Lag nøkkelringer

Små amigurumifigurer, hekleruter eller dusker er perfekte til nøkkelringer. Selve nøkkelringen får du kjøpt i de fleste hobbybutikker.

 

Jeg Velger Meg April. Foto: Tori Seierstad.

17. Bestemorruter eller sekskanter

Du kan hekle eller strikke hver rute enten i én eller flere farger, og sette sammen til hva du måtte ønske. Kanskje har du bare nok til å lag en skjørtekant eller en liten veske? Eller har du nok til å lage et stort eller lite teppe?

Tori Seierstads Jeg Velger Meg April (høyre) inneholder strikkeoppskrift på flere sekskanter med vårblomster, som sammen danner et vakkert vårinspirert teppe av det garnet du måtte ha liggende.

 

18. Glassbrikker

Glassbrikker – eller bordbrikker – kan både strikkes, hekles eller veves på en pappvev. Ved å bruke flere farger får du virkelig brukt opp smårestene av forskjellig garn på denne måten. Hurra!

 

19. Brilleetui og mobilveske.

Her trenger du bare å strikke eller hekle passende stykker og sy sammen. Enkelt, raskt, og bruker opp smårestene! Genialt!

 

20. Hekle en kant eller en hempe

Hekle en pen pyntekant på en genser, kjole eller et teppe, eller en hempe på en klut slik at den kan henges opp. Her kan du jo enten bruke et garn i en kontrastfarge, eller en farge som komplimenterer originalfargene.

 

RETRO Summer Beanie. Foto: Rasa Ziburkute

21. Hekle pynteblomster

Det å lage slike små blomster er litt avhengighetsdannende, og har du først laget én blir det fort en helt blomstereng ut av det. Og pynteblomster kan jo brukes til alt – de kan festes på luer, vesker, tepper, gensere, kjoler, gaver, egentlig hva som helst! Sjekk bare Rasa Ziburkutes heklede RETRO Summer Beanie (venstre) for et utrolig søtt eksempel!

 

22. Lag remser med en strikkelise/ strikkedukke

Disse remsene kan du bruke til mye forskjellig, for eksempel sy sammen til en spiral og bruke som gryteunderlag eller flette sammen til flotte smykker. Du kan også tre en tynn ståltråd gjennom remsene og forme dem til bokstaver og ord!

 

23. Julepynt

Det finnes utallige måter du kan lage julepynt av restegarn på. F.eks. kan du hekle eller strikke juletrekuler, hjerter eller stjerner, eller du kan rett og slett rulle garn rundt isoporballer så de ser ut som store garnnøster og henge opp til pynt, slik som her. 

 

24. Strikk sitteunderlag i rester av ullgarn

Disse kan også toves for et ekstra varmt og tett underlag til store og små rumper ute i naturen.

 

25. Pynt i vase

Nøste opp til flere like store baller og legg i en glassvase. Du kan lage det fargerikt eller ton-i-ton, eller eventuelt inspirert av høytider – rødt og grønt til jul, forskjellige gultoner til påske osv.

 

26. Glass- eller koppholdere

Disse er små prosjekter som verker krever mye garn eller tid, og som er morsomme både å gi bort og beholde selv. Se for eksempel Stella Charmings pjonede glassholdere Glaumr (under).

Glaumr glassholdere. Foto: Tommy Lokøy

 

27. Dekorer drivved

Garn kan surres rundt en pinne eller drivved og henges på veggen for en vakker og naturlig dekorasjon.

 

28. Vennskapsbånd

Du husker kanskje vennskapsbåndene mange gikk med på ungdomsskolen for flere år tilbake? Disse håndvevde, fargerike båndene som skulle brukes til de falt av av seg selv var supertrendy, og selve symbolet på BFF (Best Friends Forever).

 

Fjellgenser. Foto: Linn Bryhn Jacobsen

29. Hønsestrikk

Hønsestrikk er en helt fantastisk måte å bruke opp restegarn på. Sjekk bare Fjellgenser fra Hønsestrikk-ekspertene Cecilie og Linn (venstre).

 

30. Bruk restegarn til å øve deg på nye teknikker.

Aldri prøvd å strikke fletter eller hullstrikk før og kvier deg for å starte et prosjekt uten erfaring? Øv deg med litt restegarn på forhånd, så føler du deg litt mer forberedt når du setter i gang.

 

31. Bruk garn som fyll

Tettpakket garn kan brukes som fyll i for eksempel nåleputer.

 

32. Pulsvarmere

Disse bruker i utgangspunktet ikke mye garn, og hvis du i tillegg legger inn litt striper eller annet mønster kan du bruke opp litt forskjellige garnrester.

 

33. Restegarnstepper

Har du masse garn i lignende kvaliteter og matchende farger? Hekle eller strikk lapper i forskjellige farger – gjerne også i forskjellige teknikker og garnkvaliteter – og sett sammen til et spennende teppe med en fin heklet kant rundt! Størrelsen på teppet vil selvfølgelig variere etter hvor mye garn du har, så her kan du få alt fra et babyteppe til sengeteppe for dobbeltseng – og hva med et matchende putetrekk dersom du enda sitter igjen med litt til overs?

 

34. Yarnbomb!

Bruk restegarnet til å pynte et tre i hagen, en lyktestolpe eller et stolbein, eller hvorfor ikke gjøre som Denise Samson og kamufler slitte dekkstoler?

 

35. Klær til dukker, teddybjørner og Barbie, eller pynteputer og pledd til dukkehuset.

Her får garnrestene bein å gå på, og samtidig kan du glede en ung dukkemamma eller -pappa. Både Hekleguri og Marianne Olsen har flere inspirerende dukkeoppskrifter å kose seg med.

 

36. Nyttårsforsett i 2019!

Forslag til nyttårsforsettet: bruk opp restegarnet før du kan få kjøpe nytt garn! Ja da, mange av oss har prøvd oss på dette før, og ryker i løpet av februar (hvis vi varer så lenge). Men det er verdt et forsøk!

 

Lykke til!

 

Lukk

Motta nyhetsbrev

Få Løkkas nyhetsbrev og få Løkkelige nyheter rett i innboksen din.
NB! Du må huke av for at du godtar personvernregler for at vi ifølge loven skal kunne sende deg nyhetsbrev.